Qaynar yeməyi soyuducuya  qoymaq olmaz - SƏBƏB
27 oktyabr 2025 17:24 (UTC +04:00)

Qaynar yeməyi soyuducuya qoymaq olmaz - SƏBƏB

0

Çoxumuz böyüklərdən “isti yeməyi soyuducuya qoymaq olmaz” fikrini eşitmişik. Amma bu məsləhətin arxasında nə dayanır və həqiqətənmi belə etmək zərərlidir?

Lent.az bu səbəbləri təqdim edir:

Niyə isti yeməyi soyuducuya qoymaq məsləhət görülmür?

Soyuducu əslində məhsulları “soyutmur”, sadəcə daxildəki isti havanı xaricə ötürür. İçəriyə qızğın yemək qoyduqda kameranın temperaturu kəskin yüksəlir, bu da:

Divarlarda buxarın yığışmasına və buzlanmaya səbəb olur, nəticədə cihaz daha səmərəsiz işləyir. Digər məhsulların qızmasına gətirir, bu da onların daha tez xarab olmasına və bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır. Xüsusilə köhnə və zəif işləyən modellərdə bu, texnikanın sıradan çıxmasına qədər aparıb çıxara bilər.

Nə baş verə bilər?

İsti qazanı soyuducuya qoymaq nəticəsində:

Soyuducu daha çox enerji sərf edəcək və səs-küyü arta bilər. Digər məhsulların saxlama müddəti qısalacaq, zəhərlənmə riski yüksələcək. Divarlarda daha çox buz əmələ gələcək. İstisnalar nə zaman isti yeməyi qoymaq olar. Əgər yeməyi tez soyutmaq imkanınız yoxdursa:

Qazanı soyuq su dolu ləyənə qoyub bir qədər soyudun. Yeməyi kiçik hermetik qablara bölün bu halda temperatur daha tez enəcək. Müasir No Frost texnologiyalı soyuducular temperatur fərqlərinə nisbətən daha dözümlüdür. Amma hətta belə modellərdə də bunu daim etmək məsləhət görülmür.

Qaynar yeməyi dərhal soyuducuya qoymaq mümkündür, amma bu həm texnika, həm də digər məhsullar üçün risklidir. Ən yaxşısı yeməyi bir qədər soyudub, sonra yerləşdirməkdir. Xüsusilə köhnə soyuducular üçün bu qaydaya əməl etmək vacibdir.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 122

Oxşar yazılar