Dünyanın ən bahalı qəhvəsi
11 oktyabr 2025 12:46 (UTC +04:00)

Dünyanın ən bahalı qəhvəsi

0

Qəhvə həvəskarları arasında elə bir növ var ki, onun bir kiloqramının qiyməti bir neçə yüz dollara çata bilər.

Lent.az bu qəhvənin adını təqdim edir:

Söhbət Kopi Luwak adlı məşhur qəhvədən gedir bu içki İndoneziya adalarında çox qeyri-adi biotexnoloji üsulla hazırlanır.
Kopi Luwak – “heyvan fermentasiyası” ilə hazırlanan qəhvə
Bu qəhvənin unikal tərəfi ondadır ki, danelər (toxumlar) əvvəlcə musanq (yəni Asiya xurma pişiyi, və ya sivet) adlı kiçik bir məməli heyvanın həzm sistemindən keçir. Bu heyvan yetişmiş qəhvə giləmeyvələrini yeyir, amma yalnız meyvə ətini həzm edir; toxumlar isə demək olar ki, zədəsiz halda bədəndən xaric olunur. Musanqın mədə fermentləri qəhvə dənəsindəki zülallara kimyəvi təsir göstərir bu proses bioloji fermentasiya (biofermentasiya) adlanır. Nəticədə içkinin dadı daha yumşaq, turşuluğu az, aroması isə şokolad-karamel qarışığına bənzər olur.

İstehsal prosesi
Toplanan dənələr (heyvan ifrazatından ayrıldıqdan sonra) çox diqqətlə:
 Yuyulur,
 Günəşdə qurudulur,
 Daha sonra ənənəvi üsulla qızardılır. Bu, tamamilə əl əməyinə əsaslanan və çox miqdarda xammal tələb edən prosesdir. Məhz buna görə də Kopi Luwak dünyanın ən bahalı qəhvəsi sayılır.

Etik mübahisələr
Son illərdə bu qəhvənin istehsalı heyvan hüquqlarının pozulması səbəbindən ciddi tənqid olunur. Artan tələbat nəticəsində bəzi təsərrüfatlarda musanqlar kiçik qəfəslərdə saxlanılır və məcburi şəkildə qəhvə giləmeyvələri ilə qidalanmağa məcbur edilirlər.
Bu vəziyyət heyvanlarda stres, xəstəliklər və qısa ömür yaradır. Üstəlik, bu şəraitdə alınan dənələr keyfiyyətcə də zəif olur, çünki vəhşi mühitdəki kimi ən yetişmiş meyvələri seçmək imkanı heyvanlara verilmir. Vəhşi təbiətdə musanqlar yalnız ən yaxşı və yetişmiş giləmeyvələri seçirlər bu isə təbiətin öz “keyfiyyət nəzarəti” mexanizmidir. Fermalarda isə bu mərhələ itir və hər cür meyvə qarışıq şəkildə yedizdirilir.

Alternativlər və saxtakarlıq problemi
Etik problemlərə görə bir çox qəhvə biliciləri artıq Kopi Luwak almaqdan imtina edir və daha etik və keyfiyyətli arabika növlərinə üstünlük verirlər. Hazırda heyvansız fermentasiya texnologiyaları mövcuddur bu üsullar eyni yumşaqlıq və ətir dərinliyini təmin edə bilir.
Bununla belə, Kopi Luwak-ın populyarlığı bazarda saxta məhsulların çoxalmasına gətirib çıxarıb. Çox vaxt “elit qəhvə” adı ilə adi dənələrə süni aroma əlavə olunaraq satılır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 342

Oxşar yazılar