Əl ilə çoxlu qab yuyan insanlar çox vaxt isti suyun mikrobları öldürüb-öldürmədiyini düşünürlər. Digərləri isti suyun çamaşırlarda mikrobları öldürüb-öldürmədiyini bilmək istəyirlər. Bəziləri isə bir az pul yığıb soyuq sudan həm qab-qacaq, həm də camaşırxana üçün istifadə etmək istəyir.
Onlardan hər hansı biri doğrudurmu? Bəli və yox. İsti su bəzi mikrobları öldürə bilər, amma sual budur ki, suyun nə qədər isti olması və mikrobların ona nə qədər məruz qalması lazımdır?
Lent.az xəbər verir ki, bəzi bakteriyaların yalnız qaynar su ilə öldürülməsinə baxmayaraq, su dərinizin dözə biləcəyi temperaturdan xeyli yüksək olmalıdır. İnsanların çoxu qısa müddət ərzində 40 dərəcə temperatura tab gətirə bilir. Ancaq ondan artığı alınmır və həmçinin, təhlükəlidir.
Mikrobları öldürmək üçün suyun xüsusi temperaturunu təyin etmək çətindir, lakin içməli su yaxşı bir bələdçidir. İçməli suyu dezinfeksiya etmək üçün Ətraf Mühitin Mühafizəsi Agentliyi (EPA) ən azı 1 dəqiqə suyu qaynatmağı tövsiyə edir.
Bu, bakteriya və patogenləri etibarlı şəkildə öldürmək və suyu içməli hala gətirmək üçün 212 dərəcə Selsidir. Əksinə, qabların yuyulması və paltarların yuyulması 120 dərəcədən aşağı olur (ABŞ İstehlakçı Məhsullarının Təhlükəsizliyi Komissiyası tərəfindən tövsiyə olunan maksimum su qızdırıcısı temperaturu), buna görə də isti su ilə çoxlu mikrobları öldürdüyünüzü güman edə bilməzsiniz.
İsti su təmizləməyə kömək edir
İsti su bir çox bakteriyaları öldürməsə belə, qablarınızı və paltarlarınızı potensial bakteriyalardan təmizləyərək onları daha təmiz edir. İsti su və yuyucu vasitə yağlara və kirlərə qarşı birlikdə işləyir. Su ilə yuduğunuz yağ və kirdə bakteriya var və ya ola bilər. İsti su olmadan yuyucu vasitə daha az təsirli olacaq və yağlı qablar, paltarlar təmiz olmayacaq.
Qabları və paltarları necə dezinfeksiya etmək olar?
Qabları və ya paltarları qaynar su ilə dezinfeksiya etmək mümkün olmadığı üçün dezinfeksiyaedici vasitələrdən istifadə etmək lazımdır. Paltaryuyan maşın yuma dövrü üçün uyğun dezinfeksiyaedicidən istifadə etməklə paltarları eyni vaxtda yuya və dezinfeksiya edə bilər. Qab-qacaqları dezinfeksiya etmək üçün əvvəlcə qabları yuyub sonra bakteriyaları öldürmək üçün onları dezinfeksiyaedici məhlulda islatmalısınız. Qabları dezinfeksiya etməyin ən sadə etibarlı üsulu xlorlu ağartıcıdan istifadə etməkdir:
Təmiz bir lavaboda və ya vannada hər qallon suya 2 çay qaşığı məişət ağartıcısı məhlulu hazırlayın.
Qabları isti su və sevdiyiniz yuyucu vasitə ilə yaxşıca yuyun, sonra yaxalayın. Bunu lavabonun və ya küvetdəki ağardıcı məhluldan ayrı bir qabda etməyinizə əmin olun.
Yuyulmuş qabları ən azı 2 dəqiqə ağartma məhlulunda isladın. Yeməklər məhlula batırılmalıdır.
Hər boşqabı qaldırın və suyu lavaboya boşaldın, sonra təmiz bir qabda qurudun.
Alüminium, dəmir, adi polad (paslanmayan polad) və ya cips və ya açıq metal olan qablarda ağardıcıdan istifadə etməyin. Ağardıcı pas əmələ gəlməsini sürətləndirir.
Qablarınızı yuyub əvvəlcə havada qurutmağınız üçün çox yaxşı səbəblər var.
Qabların yuyulması ağardıcının effektivliyini azalda bilən qida və yağ qalıqlarını təmizləyir. Hava ilə qurutma, çarpaz çirklənmənin bir dəsmal ilə çoxlu qabların qurudulmasının qarşısını alır.