Hər gün kartof yemək orqanizmdə nə ilə nəticələnə bilər?
28 aprel 2025 14:12 (UTC +04:00)

Hər gün kartof yemək orqanizmdə nə ilə nəticələnə bilər?

Diyetoloqlar kartofun əslində nə dərəcədə faydalı olduğunu araşdırıblar. Kartof — qiymətinin əlçatanlığı, geniş yayılması və dadlı olması səbəbilə ən populyar tərəvəzlərdən biridir. Bundan əlavə, o həm də ən universal qida məhsullarından hesab olunur.

Kartofun faydalı olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr geniş yayılıb. Bir tərəfdən, bu bir tərəvəzdir, digər tərəfdən isə kartof çoxlu miqdarda karbohidrat ehtiva edir (bəzən bəzi diyetlər bu karbohidratları azaltmağı tövsiyə edir) və yüksək qlissamik indeksə malikdir, bu da onun qan şəkərini artıra biləcəyini göstərir. Bu barədə Lent.az məlumat verir:

Kartof faydalıdırmı?
Diyetoloq Erin Palinski-Ueyd qeyd edir ki, kartof əslində qida maddələri ilə zəngin, faydalı bir qidadır. Onun “pis reputasiya” qazanmasının əsas səbəbi, hazırlanma üsulunun çox vaxt sağlam olmamasıdır. Məsələn, o bildirir ki, kartof qızartması sağlamlıq üçün uyğun deyil, halbuki sadə sobada bişmiş kartof daha faydalıdır. Kartofun özü isə lif, kalium və dəmir kimi vacib maddələrlə zəngindir.

Diyetoloq Tobi Amidor əlavə edir ki, bu maddələrə əlavə olaraq kartofda C vitamini və B6 vitamini də var. Karbohidratlara gəlincə, Amidor bildirir ki, bu da faydalı xüsusiyyətdir: “Karbohidratlar beynin və bədənin əsas enerji mənbəyidir, xüsusilə də yüksək intensivlikli məşqlər zamanı. Onlar tez həzm olunur və zülal və yağlara nisbətən daha tez enerji verir”, – deyə diyetoloq Yasi Ansari izah edir.

Kartof necə daha faydalı ola bilər?
Əgər siz kartofu sağlam şəkildə qəbul etmək istəyirsinizsə, Amidor tövsiyə edir ki, onu sobada bişirin və ya manqalda qızardın, dərin yağda qızartmaqdan çəkinin.

Hər gün kartof yesək nə olar?
Əgər siz kartofu çox sevirsiniz və hər gün yemək istəyirsinizsə, bu orqanizminizə necə təsir edə bilər?

Diyetoloqlar bildirir ki, kartofun gündəlik istifadəsi qan təzyiqini aşağı sala bilər. Palinski-Ueyd bunu kartofun lif və kalium tərkibi ilə izah edir. Amidor əlavə edir: “Kaliumun əsas funksiyalarından biri əzələ fəaliyyətini tənzimləməkdir. Qəlb də əzələdir və onun kaliuma ehtiyacı var”.

Kartof beynə də müsbət təsir göstərə bilər, çünki onun tərkibində xolin var – bu maddə beynin işləməsi və yaddaş üçün vacibdir. Lakin diyetoloqlar bildirir ki, kartofda bu maddə gündəlik ehtiyacın cəmi 10%-ni ödəyir, ona görə də beyin fəaliyyətində ciddi dəyişiklik gözləməyə dəyməz. Kartofun yüksək qlissamik indeksi olduğu doğrudur, lakin Palinski-Ueyd qeyd edir ki, bu şəkərin ani yüksəlməsi və ya əhvalın dəyişməsi ilə nəticələnməyə bilər. Bu effekti kartofu sağlam yağlarla – məsələn, avokado və ya zeytun yağı ilə birgə qəbul etməklə minimuma endirmək olar.

Bəs arıqlamaq istəyənlər üçün?
Əgər siz sağlam şəkildə arıqlamaq istəyirsinizsə, bəlkə də düşünürsünüz ki, hər gün kartof yemək bu məqsədə ziddir. Palinski-Ueyd bildirir ki, bir orta ölçülü kartof təxminən 168 kalori ehtiva edir. Əgər siz onu hər gün yeyirsinizsə, təxminən iki ay ərzində yarım kilo çəki arta bilər. Lakin bu o demək deyil ki, kartof sizi mütləq kökəldəcək. O bildirir: “Aşağı kalorili və liflə zəngin qida olan kartof toxluq hissini artırır, bu isə porsiyaların azalmasına və ümumi kalori qəbulunun aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. Bu, hətta çəki atmağa və ya sabit saxlamağa da kömək edə bilər”. Hər gün kartof yemək faydalı ola bilər, hətta arıqlamağa çalışdığınız halda belə. Əsas odur ki, onu necə hazırladığınız və necə qəbul etdiyiniz düzgün olsun.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 430

Oxşar yazılar