Sosial şəbəkələrdə belə bir xəbərdarlıq yenidən yayılıb: guya soyuducuda saxlanılmış düyü "zamanla partlayan bomba" kimidir. Yəni yesən – zəhərlənmə qaçılmazdır.
Bəs, doğrudanmı qorxmağa və qalan yeməyi atmağa ehtiyac var?
Soyuducuda saxlanmış düyünü yemək təhlükəlidirmi?
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, dünənki düyünün guya zəhərli olması barədə yayılmış fikir – şişirdilib. Digər qalan yeməklər kimi, düyü də yalnız düzgün saxlanılmadıqda və ya qızdırılmadıqda qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Lakin düyü özü-özlüyündə kartof, makaron və ya ət kimi məhsullardan daha təhlükəli deyil. Əsas risk Bacillus cereus adlı bakteriyadır.
Bu bakteriya yalnız düyüdə deyil, həm də paxlalılarda, pendirdə, ət məhsullarında, tərəvəzlərdə və pastada rast gəlinə bilər. Onun sporları istiliklə məhv olmaya bilər və yemək uzun müddət otaq temperaturunda qaldıqda sürətlə çoxala bilər.
Düyü soyuducuda nə qədər saxlanıla bilər?
Risklərdən yayınmaq üçün qida təhlükəsizliyi qaydalarına riayət etmək vacibdir:
Düyünü bişirdikdən sonra otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın. Bu müddətdən sonra onu sıx bağlamaq və ya qapaqlı qabda soyuducuya yerləşdirmək lazımdır.
Soyuducuda belə saxlanılan düyü təhlükəsiz şəkildə 5 günə qədər istifadə oluna bilər. Həmçinin düyünü 3 aya qədər dondurmaq mümkündür ki, bu da "əl altında tez yemək olsun" istəyənlər üçün yaxşı üsuldur.
Dünənki düyünü necə düzgün qızdırmaq olar?
İstifadədən əvvəl düyü yaxşıca qızdırılmalıdır – yeməyin mərkəzindəki temperatur ən azı 60°C olmalıdır. Bu, onu bakteriyaların aktiv çoxaldığı "təhlükəli zonadan" çıxarır.
Sadə üsul
Bir porsiya düyünü qaba qoyun, bir qaşıq su əlavə edin, qapaqla örtün və mikrodalğalı sobada 1–2 dəqiqə qızdırın (əgər düyü çoxdursa, daha uzun müddət). Bundan sonra düyü isti, təzə və istifadəyə tam yararlı olacaq. Hazır düyü buxarlanmalı və isti olmalıdır. İstəsəniz, onu tavada, buxar qızdırıcısında və ya birbaşa supa da əlavə edə bilərsiniz.
Nəticə
Bu sadə qaydalara əməl etsəniz, dünən bişmiş düyünü qorxmadan yeyə bilərsiniz. Lazımsız yerə faydalı yeməyi atmağa ehtiyac yoxdur – qalan düyüdən isti salatlar, kremli rizotto, paxlalılarla yeməklər və daha çox dadlı təam hazırlamaq mümkündür.