Depressiya zamanı  şirniyyat və yağlı yeməklərə   meyl etməyin  SƏBƏBLƏRİ
12 fevral 2025 16:16 (UTC +04:00)

Depressiya zamanı şirniyyat və yağlı yeməklərə meyl etməyin SƏBƏBLƏRİ

Depressiya bütün dünyada 280 milyon insana təsir edir və yemək davranışında dəyişikliklərə səbəb olur. Depressiyadan əziyyət çəkən insanlar iştahlarının azalmasına baxmayaraq, karbohidratlara olan həvəsi artırırlar.

Lent.az xarici mediaya istinadla depressiya zamanı yemək rejiminin pozulma səbəblərini təqdim edir:

Əvvəllər belə hesab edilirdi ki, insan nə qədər depressiyaya düşərsə, iştahı da bir o qədər az olur. Bununla belə, yeni araşdırma göstərib ki, yemək istəyinin ümumi azalmasına baxmayaraq, xəstələr hələ də şirniyyat kimi karbohidratlara üstünlük verirlər. Üstəlik, əgər məhsulda südlü şokolad kimi karbohidratlar və yağlar varsa, onlara daha dadlı görünür. Bu tapıntılar vacibdir, çünki karbohidratlar beynin mükafat sistemini zülal və yağlardan fərqli olaraq aktivləşdirir. Bu, insanların depressiyaya düşəndə niyə şirniyyata can atdıqlarını izah edə bilər – beyin “dofamin mükafatı” əldə etməyin sürətli yolunu axtarır.

Bu tapıntılara əsaslanaraq, alimlər yeni yanaşma təklif edirlər:

Terapiya zamanı xəstələrin qida üstünlüklərini nəzərə almaq. Məsələn, pəhriz dəyişiklikləri depressiya əlamətlərinə təsir edə bilərsə, xüsusi qidalanma müalicənin bir hissəsi ola bilər,
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 804

Oxşar yazılar