Spirtli şirniyyat yemək yalnız yüngül intoksikasiyaya deyil, həm də hiperglisemiyaya - qan şəkərinin artmasına, həmçinin "boş" kalorilərin çoxluğuna və buna görə də çəki artımına səbəb ola bilər.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, həkim Valentin Skryabinin sözlərinə görə, bir çox insanlar üçün yaxşı qablaşdırmada və gözəl qutuda olan şirniyyatlar özlüyündə bayramın sinonimidir və marketoloqların hiylələri sayəsində alkoqollu konfetlər “ikiqat bayram” kimi görünür.
Skryabinin sözlərinə görə, onların tərkibində olan spirtin miqdarı qənnadı məmulatının növündən, konkret istehsalçıdan və istehsal texnologiyasından asılıdır.
“Bu şirniyyatların çoxunda qənnadı likörləri və spirt əlavələri və dadlandırıcılar var. İstehsalçılar qablaşdırmada belə şirniyyatların tərkibindəki spirti qeyd etməlidirlər.
Tərkibində spirt olan çoxlu şirniyyatlar yeyərək alkoqol intoksikasiyasına nail olmaq cəhdlərinə qarşı xəbərdarlıq etmək istəyirəm. Bunun nəticəsi çox güman ki, intoksikasiya deyil, qanda qlükoza səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə artması ilə baş verən hiperglisemik şok olacaq”, - ekspert vurğulayıb.
Narkoloq qeyd edib ki, alkoqolla bağlı problemi olan və alkoqoldan müalicə alan şəxslərə alkoqolun heç bir formada xatırlanmaması daha yaxşıdır.
“Təəssüf ki, yalnız bir qurtum spirt deyil, hətta qoxusu və dadı da pozula bilər. Və bu vəziyyətdə, əsl spirtin şirniyyatda və ya onun əvəzedicilərində olması o qədər də vacib deyil - belə şirniyyatların dadı xatirələri oyada bilər və alkoqol üçün cazibə yarada bilər, bu da xəstəliyin təkrarlanmasına səbəb ola bilər. Buna görə də, risk etməmək və alkoqol ilə problemi ola biləcək başqalarını təhrik etməmək daha yaxşıdır. Mən hər kəsi bir-birinin bayramını korlamamağa çağırıram və burada “bir konfet heç nə etməz” prinsipinin yersiz olduğunu xatırladıram”, - o əlavə edib.