Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi
02 oktyabr 2022 03:21 (UTC +04:00)

Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi

Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri şəkər əvəzedici məhsullarda yüksək pəhrizin ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola biləcəyini bildiriblər.

Lent.az xəbər verir ki, onlar siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Heyvanlara bir neçə növ dadlandırıcı verilib. Nəticədə məhsullar yaddaşın pozulmasına, beyin nahiyələrində dəyişikliklərə və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərib.

Mütəxəssislər məhsulların tərkibində bir neçə zərərli əlavələri sadalayıblar. Onların arasında xərçəngə tutulma riskini artıran saxarin də var idi. Siyahıda istifadəsi qaraciyər və ağciyərlərin onkologiyasına çevrilə bilən aspartam da var idi. Siklamatın böyrək çatışmazlığına səbəb olduğu, asesulfam kaliumun isə kanserogen hesab edildiyi sübut edilmişdir. Bundan əlavə, ksilitol da təhlükəlidir, maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur.
 

# 1770
avatar

Oxşar yazılar

Növbəti  pandemiyaya   səbəb ola biləcək  virusun adı   AÇIQLANDI

Növbəti pandemiyaya səbəb ola biləcək virusun adı AÇIQLANDI

23 aprel 2024 , 18:04
Xərçəngdən qorunmağın  sadə yolu

Xərçəngdən qorunmağın sadə yolu

23 aprel 2024 , 17:53
Bu 6 tərəvəzi çiy yeyin, yoxsa...

Bu 6 tərəvəzi çiy yeyin, yoxsa...

23 aprel 2024 , 11:25
Bu pis vərdişlər  diş daşının yaranmasına səbəb olur

Bu pis vərdişlər diş daşının yaranmasına səbəb olur

23 aprel 2024 , 10:52
Ömrü uzadan  vərdişlər açıqlandı

Ömrü uzadan vərdişlər açıqlandı

23 aprel 2024 , 10:30
Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

23 aprel 2024 , 10:08
Xərçəng riskini  45 faiz azaldan   məhsul 

Xərçəng riskini 45 faiz azaldan məhsul 

23 aprel 2024 , 09:09
Yuxu problemini həll edən meyvə - Ananas

Yuxu problemini həll edən meyvə - Ananas

23 aprel 2024 , 05:07