Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi
02 oktyabr 2022 03:21 (UTC +04:00)

Alimlər dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi

Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri şəkər əvəzedici məhsullarda yüksək pəhrizin ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola biləcəyini bildiriblər.

Lent.az xəbər verir ki, onlar siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Heyvanlara bir neçə növ dadlandırıcı verilib. Nəticədə məhsullar yaddaşın pozulmasına, beyin nahiyələrində dəyişikliklərə və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərib.

Mütəxəssislər məhsulların tərkibində bir neçə zərərli əlavələri sadalayıblar. Onların arasında xərçəngə tutulma riskini artıran saxarin də var idi. Siyahıda istifadəsi qaraciyər və ağciyərlərin onkologiyasına çevrilə bilən aspartam da var idi. Siklamatın böyrək çatışmazlığına səbəb olduğu, asesulfam kaliumun isə kanserogen hesab edildiyi sübut edilmişdir. Bundan əlavə, ksilitol da təhlükəlidir, maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur.
 

# 1074
avatar

Oxşar yazılar

Azyaşlıları koronavirusdan ölməkdən qoruyan peyvənd HAZIRLANDI

Azyaşlıları koronavirusdan ölməkdən qoruyan peyvənd HAZIRLANDI

5 dekabr 2022 , 17:35
Arıqlamaq istəyən insanların  10 əsas səhvi

Arıqlamaq istəyən insanların 10 əsas səhvi

5 dekabr 2022 , 09:09
İnsanlar ən çox bu xəstəliklərdən  ölür

İnsanlar ən çox bu xəstəliklərdən ölür

4 dekabr 2022 , 03:23
Azərbaycanda COVID-ə daha 21 yoluxma, ölən yoxdur

Azərbaycanda COVID-ə daha 21 yoluxma, ölən yoxdur

3 dekabr 2022 , 18:52
Epilepsiya xəstəliyi necə yaranır? - CAVAB

Epilepsiya xəstəliyi necə yaranır? - CAVAB

3 dekabr 2022 , 11:36
Şirin kartofun bilmədiyimiz faydaları

Şirin kartofun bilmədiyimiz faydaları

2 dekabr 2022 , 16:51
Gündə nə qədər yumurta yemək olar?

Gündə nə qədər yumurta yemək olar?

2 dekabr 2022 , 10:00
Koronavirusdan daha neçə nəfər öldü? -  SON STATİSTİKA

Koronavirusdan daha neçə nəfər öldü? - SON STATİSTİKA

1 dekabr 2022 , 16:34