İtaliya mətbəxi dünyanın ən dadlı və zəngin mətbəxlərindən biri hesab olunur. Lakin ölkənin "qastronomik paytaxtı" statusu ilə bağlı vahid fikir yoxdur – çünki hər bir İtaliya bölgəsi özünəməxsus və bənzərsiz mətbəxi ilə fərqlənir.
Lent.az dad həvəskarları üçün ideal olan İtaliyanın 16 şəhərini təqdim edir:
“Dünyada az mətbəx var ki, italyan mətbəxi qədər dərhal tanınsın və iştah oyatsın. İtaliyada ən sadə yeməklər belə unudulmaz xatirəyə çevrilir – evdə hazırlanmış makaron, odun sobasında bişmiş pizza, aromatik espresso və yumşaq dondurma (gelato). Amma ölkəni yaxından tanıdıqca, bölgələrin coğrafiyası, tarixi və ailə ənənələri ilə formalaşmış hiper-regional dad mozaikasını kəşf etmək olur,” – deyə məqalədə qeyd olunur.
Qastronomiya sevərlər üçün İtaliyanın ən yaxşı şəhərləri və onların simvolik yeməkləri:
Turin (Piemonte): şokolad gianduiotti
Alba (Piemonte): trüf göbələkləri və barolo şərabı
Venesiya (Veneto): qəlyanaltılar cicchetti
Milan (Lombardiya): risotto
Bolonya (Emilia-Romagna): makaron tortellini
Modena (Emilia-Romagna): balzamik sirkə
Parma (Emilia-Romagna): parma vetçinası və parmesan pendiri
Genuya (Liquriya): noxudlu yastı çörək farinata
Florensiya (Toskana): steyk və dondurma (gelato)
Roma (Latsio): sadə və doyumlu makaronsayağı yeməklər
Teramo (Abruzzo): ət şişləri arrosticini
Neapol (Kampaniya): qızardılmış makaron
Leççe (Apuliya): kənd mətbəxi və desert pasticciotto
Palermo (Siciliya): yaxşı qızardılmış delikateslər
Modika (Siciliya): bənzərsiz hazırlanma texnikalı şokolad
Kalyari (Sardiniya): dəniz məhsulları