Həm isti, həm də soyuq yeməklərin öz üstünlükləri və mənfi cəhətləri var. Mütəxəssislər hansı yeməyin daha sağlam olduğunu müəyyən ediblər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, müəyyən qidalar ən yaxşı şəkildə yalnız isti və ya yalnız soyuq yeyilir.
İsti yemək həvəskarları, diqqətli olmalıdır. Çünki isti yeməklərin həddindən artıq istehlakı mədə xorası, qastrit, stenoz (qırtlağın daralması), həmçinin ağız, dodaq, dil və daxili selikli qişanın yanıqları kimi müxtəlif problemlərə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, infeksiyalar yanıq yaralarına daxil olarsa, stomatit inkişaf edə bilər. Alimlər qeyd edirlər ki, isti yemək qısa müddətli toxluq hissi yarada bilər, çünki o, daha yavaş istehlak olunur, bu da daha sürətli toxluq hissinə kömək edir.
Ötən əsrin 80-ci illərində soyuq pəhriz adlanan yemək populyarlıq qazanmışdı. Əsas fikir ondan ibarət idi ki, soyuq və bəzən buz kimi soyuq yemək yemək orqanizmdən onu həzm etmək üçün daha çox enerji tələb edir ki, bu da öz növbəsində əlavə funtların yandırılmasına kömək edir.
Bununla belə, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, xüsusilə səhər yeməyi və şam yeməyi zamanı soyuq qidaların qəbulu mədə pozğunluğuna, enterokolit (yoğun bağırsağın iltihabı) və qaz istehsalının artmasına səbəb ola bilər. Bədən soyuq yeməyi çox yavaş həzm edir, çünki onu bədən istiliyinə qədər qızdırmalıdır. Sağlamlığınıza heç bir xüsusi zərər vermədən soyuq yemək yeyə biləcəyiniz günün yeganə vaxtı günün ortasıdır.