Fəsil dəyişkənliyi səbəbindən insanlar daha çox yaz və payız fəslində viruslara yoluxur. Dəyişən hava və zəifləmiş bədən infeksiyalar və digər viruslar üçün münbit zəmindir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu zaman xəstələnməmək üçün qida rasionunu yenidən nəzərdən keçirmək və vitamin çatışmazlığını kompensasiya etmək lazımdır. Bu dövrdə orqanizmin bəzi vitaminlərə ehtiyacı var.
C vitamini
Bu vitamin olmadan, immunitet sistemi çətin anlar yaşayır. Lakin sitrus meyvələri vitaminlərin yeganə mənbəyi deyil.
Pəhrizinizə təzə bolqar bibəri, cəfəri, kələm, kivi, həmçinin itburnu və qarağat daxil etməyi unutmayın.
D vitamini
Yazda bədənin öz-özünə d vitamini istehsal etməyə başlaması üçün çox günəş yoxdur. Buna görə də menyumuza yağlı balıq və dəniz məhsulları, yumurta və süd məhsulları, yabanı göbələklər, qaraciyər və quş əti daxildir.
E vitamini
Bu vitamin olmadan, hormonal səviyyəniz və xolesteriniz pis olacaq. Günəbaxan tumu və bitki yağı, brokoli, qulançar, ispanaq, avocado və balıq vitamin ehtiyatını artırmağa kömək edəcək.
A vitamini
Əsasən görmə və immunitet sistemi, eləcə də sağlam dişlər, saçlar və dəri üçün lazımdır. Bu vitamin yerkökü, kələm, balqabaq, ispanaq və quru ərikdə, qaraciyərdə və yağlı balıqda, süddə, kəsmikdə və yağda, həmçinin toyuq yumurtasında çox olur.
B vitamini
Daha doğrusu, B vitaminləri karbohidrat mübadiləsi üçün lazımdır və onlarsız iş qabiliyyətini saxlamaq çətindir.
Tam taxıl və süd məhsulları, toyuq yumurtası, qaraciyər, ət və balıq, qoz-fındıq, göyərti və paxlalı qidalar yeyin.