Xərçəngin qarşısını almaq üçün bu məhsulları yeyin
19 may 2025 13:50 (UTC +04:00)

Xərçəngin qarşısını almaq üçün bu məhsulları yeyin

Bu məhsulların müntəzəm istifadəsi onkoloji xəstəliklərdən qorunmağa kömək edə bilər, mütəxəssislər buna inanır. Sağlam hüceyrə fəaliyyətinin təmin edilməsi xərçəngin qarşısının alınmasında əsas amildir. Aktiv həyat tərzi ilə yanaşı, müəyyən qidalar da var ki, onlar xərçəngə qarşı güclü təsir göstərən birləşmələr baxımından zəngindir və bədənin bu prosesdə köməkçisidir.

Alimlər bu maddələrin ən yüksək konsentrasiyasını aşağıdakı üç məhsulda tapıblar, Lent.az bu barədə məlumat verir:

Təbii kakao
Kakao, Theobroma ağacının fermentləşdirilmiş və qurudulmuş dənələrindən hazırlanır və bu, bütün şokolad məhsullarının əsasını təşkil edir. Lakin istilik və sənaye emalı çox vaxt onun qiymətli xüsusiyyətlərinin əksər hissəsini məhv edir. Əksinə, işlənməmiş (xam) kakao sağlamlıq baxımından əsl xəzinədir. O, antioksidantlar baxımından hətta meyvələrdən olan yabanı böyürtkənə nisbətən dəfələrlə daha üstün hesab edilir. Bu maddələr bədənə oksidləşdirici stress və potensial təhlükəli hüceyrə mutasiyalarına qarşı mübarizədə kömək edir.

Brokkoli və xüsusilə onun cücərtiləri
Bütün tərəvəzlər arasında brokkoli xərçənglə mübarizədə ən təsirli tərəvəzlərdən biri hesab olunur, xüsusilə gənc cücərtiləri ilə. Bu təsir, sulforafan adlı təbii, kükürd tərkibli birləşmənin yüksək miqdarda olması ilə əlaqələndirilir. Bu birləşmə digər kəsməçi tərəvəzlərdə (kələm, Brüssel kələmi, turp, ispanaq) də mövcuddur. O, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini bloklaya bilir və bədəndə antioksidant və detoksifikasiya müdafiəsinə cavabdeh olan fermentləri aktivləşdirir. Laboratoriya araşdırmaları göstərir ki, o, heyvanlarda və hüceyrə mədəniyyətlərində şişlərin ölçüsünü azalda və onların inkişafını ləngidə bilir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 687

Oxşar yazılar