Ürək xəstəliyi olanların NƏZƏRİNƏ:  Bu qidalar daha uzun yaşamağa  kömək edir
15 iyun 2025 14:24 (UTC +04:00)

Ürək xəstəliyi olanların NƏZƏRİNƏ: Bu qidalar daha uzun yaşamağa kömək edir

Ürək-damar xəstəlikləri bütün dünyada ölümün əsas səbəbidir və səhiyyə sahəsinə ciddi təsir göstərir. Ürək-damar xəstəliyi diaqnozu ilə qarşılaşmağınızdan və ya sadəcə ürəyinizin sağlamlığına diqqət yetirməyinizdən asılı olmayaraq, xüsusən də qidalanmağınıza diqqətlə yanaşmaq kontekstində ömrün uzadılmasına kömək edən elmi əsaslı addımlar var.

Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, son araşdırmalar vurğulayır ki, rasionunuza daha çox bitki əsaslı, xüsusən də omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan qidaların daxil edilməsi ürək-damar problemləri ilə üzləşənlərin daha uzun yaşaması üçün əsas ola bilər.

Amerika Kardiologiya Kollecində aparılan araşdırma, orta hesabla 67 yaşında olan 905 ürək çatışmazlığı xəstəsindən toplanmış məlumatlara əsaslanıb. Bitki mənşəli qidaların tərkibindəki omeqa-3 yağ turşusu olan alfa-linolenik turşunun (ALT) səviyyələri təhlil edilib.

2,4 il ərzində 140 xəstə müxtəlif səbəblərdən, 85 nəfər isə ürək-damar xəstəliklərindən dünyasını dəyişib. ALT-nın ən yüksək və ən aşağı səviyyələri olan xəstələrin müqayisəsi göstərib ki, turşu səviyyəsi daha yüksək olanların ürək çatışmazlığı, ürək-damar xəstəliyi səbəbindən ölümü və ya bütün səbəblərdən ölüm səbəbiylə xəstəxanaya yerləşdirmə riski daha azdır.

Bu araşdırma, müşahidə xarakterli olsa da, omeqa-3 yağ turşuları ilə ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması və ya müalicəsi arasında müsbət əlaqəni vurğulayan bir sıra təhlillərə qoşulur. ALT və omeqa-3 turşuları iltihaba təsirləri ilə ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər, çünki iltihabın ürək xəstəliklərinin və digər xroniki patologiyaların inkişafında mühüm rol oynadığı çoxdan məlumdur.

Qoz, çətənə toxumu, çia toxumu və kətan toxumu kimi ALT və omeqa-3 ilə zəngin qidalar rasiona əla əlavələr edir, çünki onların tərkibində iltihabla mübarizə aparan antioksidanlar da var. 

Onları yeməklərə daxil etmək müxtəlif yollarla həyata keçirilə bilər: toxumları əsas yeməklərə və ya salatlara səpin, onları simuziyə (faydalı dietik kokteyl) əlavə edin və ya qoz yağı ilə sendviçlər hazırlayın. Paxlalılar və Brüssel kələmləri ALT-nın əla mənbəyidir, digər omeqa-3 yağ turşuları isə yağlı balıq, dəniz məhsulları, avokado, cod qaraciyəri və zeytun yağından əldə edilə bilər.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 690

Oxşar yazılar