Gilas həm dadlı meyvədir, həm də olduqca faydalıdır.
Bəs gilas alarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, meyvəni alarkən, satıcıdan gilası yetişdirmək üçün yer və şərtlər barədə soruşmalısınız.
Keyfiyyətli gilasın qabığı təmiz və hamar, parlaq olmalıdır.
Tutqun bir səth və parlaqlıq olmadığını görsəniz, bilin ki, giləmeyvə çoxdan yığılıb və təhlükəlidir. Gilasın keyfiyyəti də pulpa ilə göstərilir - sıx və elastik olmalıdır. Giləmeyvə yumşaqdırsa, çox güman ki, artıq yetişib və ya çürüməyə başlayıb.
Sapı elastik və yaşıl olmalıdır. Quru və qaralıbsa, yəqin ki, giləmeyvə uzun müddət saxlandığını və müvafiq olaraq dadını itirdiyini göstərir.
Yeri gəlmişkən, dad müxtəlifliyə və rəngə bağlıdır. Beləliklə, sarı və çəhrayı gilas daha yumşaq və sulu olur, dadı şirin və turş olur. Ancaq tünd rəngli gilas, bir qayda olaraq, daha parlaq, daha zəngin dada malikdir və daha şirin olur.