Natriumu yüksək olan qidalar, xüsusilə qan təzyiqini artıraraq və çəki artımını təşviq etməklə sağlamlığa zərərli təsirləri ilə məşhurdur.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, işlənmiş ət, şorba və tərəvəz konservləri, fast food və duzlu qəlyanaltıların tərkibindəki natrium miqdarı həddindən artıq yüksəkdir.
1. İşlənmiş ət.
Kolbasa və sosis kimi işlənmiş ətlərdə çox miqdarda natrium var, bu da qan həcminin artmasına səbəb olur. Bu ət növlərində çəki artımına və qarın piylənməsinə səbəb olan qeyri-sağlam yağlar da var. Həddindən artıq natrium istehlakı mayenin tutulmasına, qan təzyiqinin artmasına və metabolik problemlərə səbəb olur.
2. Konservləşdirilmiş şorbalar və tərəvəzlər
Konservləşdirilmiş şorba və tərəvəzlərdə natrium var. Bu qidalar emal zamanı qida dəyərini itirə bilər, nəticədə təzə alternativlərlə müqayisədə əsas qida maddələrinin səviyyəsi aşağı düşür. Konservləşdirilmiş şorbalar dadını yaxşılaşdırmaq və rəf ömrünü artırmaq üçün çoxlu əlavə duz ehtiva edir. Bu qidalar yüksək təzyiq və şişkinliyə səbəb olur.
3. Fast food
Fast food gündəlik tövsiyə olunan natrium qəbulunu aşması ilə məşhurdur. Hamburger, kartof qızartması və pizza kimi qidalar nəinki natriumla zəngindir, həm də çəki artımına və metabolik pozğunluqlara səbəb olan qeyri-sağlam yağlardır.
4. Duzlu qəlyanaltılar
Bu qəlyanaltılar həddindən artıq yemək yeməyə səbəb olur. Böyük miqdarda duzlu qəlyanaltılar bədəndə suyun tutulmasına və qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər.