Balanslaşdırılmış qidalanma qadınlarda reproduktiv sistem xəstəliklərinin qarşısının alınması tədbirlərindən biridir. Alimlər aşkar ediblər ki, reproduktiv yaşda olan qadınlar arasında ən çox yayılmış xəstəliklərdən biridir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, iltihabı azaltmaq üçün tədqiqatçılar bu siyahıdakı məhsulları qida rasionuna daxil etmək lazımdır.
Tərəvəz
Xüsusilə faydalı olanlar hormonal balansı dəstəkləyən paxlalı bitkilər, yarpaqlı yaşıl tərəvəzlərdir. Bunlar vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir və orqanizmdə estrogen səviyyəsinə təsir edən brokoli və gül kələmidir.
Meyvələr
Meyvələr bədəni iltihabı azaldan antioksidanlarla təmin edir. Sitrus meyvələrində çoxlu C vitamini, almada isə pəhriz lifi var. Ananasın tərkibində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik ferment var və xüsusilə kivi şiş böyüməsini təşviq edən zülalları parçalaya bilir.
Giləmeyvə
Giləmeyvələrin üstünlüyü ondadır ki, tərkibində antioksidantlar və polifenolik birləşmələr var.
Balıq və yağ turşuları olan qidalar
Balıqda omeqa-3 yağ turşuları var və onlar da öz növbəsində iltihabi prosesləri yumşaldır.