Alimlər yaponların uzunömürlülüyünün sirlərini aşkar ediblər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alimlərin araşdırmalarına görə, yaponlar orta hesabla 85 il yaşayır və bu da Yaponiyanı orta ömür uzunluğuna görə liderlərdən birinə çevirir.
Yaponların uzun müddət sağlam və gənc qalmasının əsas səbəblərindən biri də qidalanmadır. Yapon yeməklərində nattokinaz fermenti burada mühüm rol oynayır. “Bacillus subtilis” bakteriyası tərəfindən istehsal olunan bu ferment çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Tədqiqatlar göstərir ki, natto yemək ürək-damar xəstəlikləri riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Nattokinase də ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir, sinus sağlamlığını yaxşılaşdırır və həzm sistemini dəstəkləyir.
Bununla birlikdə, güclü bir ferment olan nattokinazın əks göstərişləri ola biləcəyini xatırlamaq lazımdır. Əgər siz qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə edirsinizsə, dərin damar trombozunuz varsa, hamiləsinizsə və ya ana südü ilə qidalandırırsınızsa, bundan çəkinmək lazımdır.