Ostindəki Texas Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, meyvə və tərəvəzlər tərkibindəki qələvi tərkibi sayəsində qan təzyiqini aşağı salmağa, böyrəklərin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, beş illik tədqiqatda hipertoniya və makroalbuminuriya (sidikdə albumin ifrazının yüksək səviyyəsi) olan diabetli olmayan könüllülər iştirak edib. Albumin, tiroid hormonlarının təsiri altında qaraciyərdə istehsal olunan bir proteindir. Sidikdə konsentrasiyasının artması böyrəklərin zədələnməsini göstərir.
Birinci qrup adi pəhrizdən əlavə iki-dörd kiçik stəkan tərəvəz və meyvə, ikinci qrup natrium bikarbonat tabletləri istehlak edib, (sıxılmış çörək soda), üçüncü qrup isə standart tibbi yardım alıb.
Eksperimental dövrün sonunda tədqiqatçılar iştirakçıların sağlamlıq və rifahındakı dəyişiklikləri təhlil ediblər. Məlum olub ki, meyvə, tərəvəz və soda böyrək sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Bununla belə, yalnız meyvə və tərəvəz istehlakı qan təzyiqini aşağı salıb və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Alimlər izah ediblər ki, qələvilərlə zəngin tərəvəz və meyvələr heyvani məhsullarda olan turşuları bədəndən çıxarmağa kömək edir. Bu, normal olaraq artıq turşuları aradan qaldırmaqdan məsul olan böyrəklərə yükü azaldır. Tərəvəz və meyvələrdə qələvidən əlavə su və lif (sağlam qida lifi) var ki, onlar da antihipertenziv xüsusiyyətlərə malikdir.