Yetkinlik dövründə bəzi qidalar sağlamlıq vəziyyətini ağırlaşdırır və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, 60 yaşdan yuxarı insanlar sağlamlıqlarına zərər verməmək üçün bəzi qidaları unutmalı və eyni zamanda yaşına uyğun bir sıra yeməklərdən daha tez-tez istifadə etməlidirlər.
ABŞ-ın tanınmış dietoloqu Blanca Garcia daha çox su içməyi məsləhət görür, çünki araşdırmalara görə, bu, artıq çəkidən qurtulmağa, piylənmə və 2-ci tip diabet riskini azaltmağa kömək edir. Bundan əlavə, su bədəndən toksinləri daha sürətli çıxarmağa kömək edir.
Toxunulmazlığı və daxili orqanların sağlamlığını qorumaq üçün hər gün göyərti və tərəvəz, eləcə də giləmeyvə yemək lazımdır. Bundan başqa. Meyvələr pəhrizdə də faydalıdır, lakin çəki artımı və qan şəkərində sıçrayışların qarşısını almaq üçün onları da ehtiyatla istehlak etmək lazımdır.
İstehlakınızı azaltmaq və ya yüksək dərəcədə işlənmiş qidaları - çipslər, bişmiş məhsullar və dondurmanı pəhrizinizdən tamamilə çıxarmaq vacibdir. Bu cür məhsullarda hüceyrə və toxuma bərpasını təşviq edən qidalar yoxdur. Lakin onların tərkibində çox miqdarda təmizlənmiş karbohidratlar, boyalar və şəkər var. Bu, bədən çəkisinin artmasına və qida maddələrinin balansının pozulmasına səbəb olur.
Eyni zamanda, karbohidratlardan tamamilə imtina etməməlisiniz, sadəcə sağlam alternativləri seçə bilərsiniz - bərk buğdalı makaron, tam taxıl çörəyi və qəhvəyi düyü. Belə qidalar bədəni toxluq hissini davam etdirən liflə təmin edəcək. Bundan əlavə, mərcimək, lobya və göbələkdən əldə edilə bilən bitki mənşəli protein orqanizm üçün faydalıdır.