Yaşlandıqca müəyyən qidalar və içkilər qırışları və incə xəttləri vurğulayaraq qocalma prosesini sürətləndirə bilər. Mütəxəssislər 50 yaşdan sonra qocalmanı sürətləndirən qidaları açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu qidaları hər gün qəbul etmək dərinizə zərər verə bilər.
1. Çipslər
Tərkibində həddindən artıq duz olan kartof çipsləri qırışlara, çatlara və qabıqlara səbəb ola bilər. Duz hüceyrələrdən, o cümlədən dəri hüceyrələrindən su çəkərək, kollagen və elastinin çarpaz bağlanması səbəbindən quruluğa və möhkəmliyin olmamasına səbəb olur.
2. Marqarin
Dəriyə qulluq üzrə mütəxəssis Robin Nyumark qırışların və dərinin qurumasının qarşısını almaq üçün marqarindən uzaq durmağı məsləhət görür. Marqarinin tərkibində dərinin qocalmasını sürətləndirən, ultrabənövşəyi şüaların zədələnməsinə daha həssas olan və xroniki iltihaba səbəb olan duz və trans yağlar var.
3. Duzlu kərə yağı
Duzlu tam yağlı kərə yağı kimi süd məhsulları yağ istehsalını artıraraq dərinin yağlı olmasına və məsamələrin tıxanmasına gətirib çıxara bilər ki, bu da sızanaqlara səbəb ola bilər.
4. Ağ çörək
Ağ çörəyin tərkibindəki təmizlənmiş karbohidratlar sebum istehsalını stimullaşdıraraq dərinin yağlı görünməsinə, sızanaq və qara nöqtələrə meylli olmasına səbəb ola bilər.
5. Simit
Tərkibində təmizlənmiş karbohidratlar olan simit yağlı dəri və qırışlara səbəb olan insulin sıçrayışlarına səbəb ola bilər.
6. Qırmızı ət
Qırmızı ətdə olan doymuş və trans yağlar iltihabı artıra, yağ istehsalını stimullaşdıra, sızanaq və qocalmanı pisləşdirə bilər.
7. Kartof qızartması
Kartof qızartması artıq yağ istehsalına və dərinizin daha yağlı görünməsinə səbəb ola bilər.
8. Soğan halqaları
Soğan halqaları dərini susuzlaşdıra, qırışlara və mat görünüşə səbəb ola bilər.