Qışda necə qidalanmaq lazımdır? - 9 məsləhət
06 noyabr 2024 05:23 (UTC +04:00)

Qışda necə qidalanmaq lazımdır? - 9 məsləhət

Aşağıdakı qidalanma tövsiyələri immunitetinizi gücləndirə, soyuq qış aylarında enerjinizi qoruya və sizi xəstəliklərdən qorumağa kömək edə bilər.

Lent.az xəbər verir ki, qış aylarında qidalanma orqanizminizi soyuq havalara və xəstəlik riskinə qarşı gücləndirmək üçün vacibdir.

Mütəxəssislər deyirlər ki, qış aylarında qidalanma ilə bağlı diqqət etməli olduğunuz bəzi tövsiyələri bunlardır:

1. Mövsümə aid meyvə və tərəvəzdən istifadə edin

Qış tərəvəzləri (kələm, brokoli, gül kələm, ispanaq kimi) və meyvələr (portağal, naringi, alma, nar, qreypfrut) vitamin və minerallarla zəngindir. Xüsusilə C vitamini immunitet sisteminizi dəstəkləyir.

2. İmmuniteti gücləndirən qidaları qəbul edin

Soğan, sarımsaq, zəncəfil və sarıkök kimi təbii antibiotik təsirli qidaları müntəzəm olaraq istehlak edin. Bu qidalar antioksidant xüsusiyyətləri ilə qış xəstəliklərinə qarşı müqaviməti təmin edir.

3. Zülal qəbuluna laqeyd yanaşmayın

Protein bədənin enerjisini saxlamaq üçün vacibdir. Yeməklərinizə yumurta, balıq, toyuq, qırmızı ət və paxlalılar kimi protein mənbələrini daxil edin. Bundan əlavə, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq immuniteti dəstəkləyir.

4. Balanslı karbohidrat qəbulu

Qışda enerji ehtiyacı artdığı üçün kompleks karbohidratları (taxıl çörəyi, bulqur, yulaf kimi) seçin. Bu qidalar yavaş həzm olunur və sizi uzun müddət tox saxlayaraq enerji verir.

5. Maye qəbuluna diqqət edin

Qışda daha az susuzluq ola bilər, lakin bədənin maye ehtiyacı davam edir. Gün ərzində 1,5-2 litr su içməyi unutmayın. Bundan əlavə, bitki çayları (cökə, adaçayı, itburnu) maye ehtiyacını ödəməyə kömək edir.

6. Probiotik qidalar qəbul edin

Qatıq və kefir kimi tərkibində probiotik olan qidalar bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq immunitet sistemini gücləndirir.

7. Vitamin və mineral dəstəyi

Qış aylarında D vitamini qəbulu azaldığı üçün, lazım gəldikdə həkimə müraciət edərək əlavələr qəbul edə bilərsiniz. Bundan əlavə, tərkibində sink və dəmir olan qidalar (məsələn, balqabaq toxumu, qoz, fındıq) immuniteti gücləndirir.

8. Şəkər istehlakını azaldın

Həddindən artıq şəkər istehlakı immunitet sistemini zəiflədir. Şəkərli qəlyanaltılar yerinə meyvə seçmək daha sağlamdır.

9. Müntəzəm və qısa fasilələrlə yemək yemək

Bədən istiliyinizi saxlamaq üçün müntəzəm yeyin və tez-tez qidalanmaya diqqət yetirin. Aclıq bədənin müqavimətini azalda bilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3676

Oxşar yazılar

Yumurtalı kartofun  bilmədiyimiz FƏSADLARI

Yumurtalı kartofun bilmədiyimiz FƏSADLARI

17 may 2025 , 19:05
Tünd şokolad qan təzyiqini endirir

Tünd şokolad qan təzyiqini endirir

15 may 2025 , 15:50
Çay və şokolad qan təzyiqinin  azaldılmasına yardımçı ola bilər

Çay və şokolad qan təzyiqinin azaldılmasına yardımçı ola bilər

15 may 2025 , 05:33
Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

5 aprel 2025 , 18:16
Ürəyinizi  bütün xəstəliklərdən   qoruyan QİDA

Ürəyinizi bütün xəstəliklərdən qoruyan QİDA

14 fevral 2025 , 17:43
Daha  yavaş qocalmaq   üçün QOZ YEYİN

Daha yavaş qocalmaq üçün QOZ YEYİN

12 fevral 2025 , 14:41
Qreyfrut yeyəndə  orqanizminizdə   nə baş verir?

Qreyfrut yeyəndə orqanizminizdə nə baş verir?

7 fevral 2025 , 14:28
Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ

Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ

6 fevral 2025 , 11:45