Həm dadlı, həm də şəfalı "Balqabaq şirniyyatı"
11 dekabr 2020 12:15 (UTC +04:00)

Həm dadlı, həm də şəfalı "Balqabaq şirniyyatı"

Qışın əvəzolunmaz ləzzəti - “Balqabaq şirniyyatı”: Dadından doymayacaqsınız

Ana vətəni Amerika olan bir bostan bitkisindən bəhs edəcəyik: Zoluşka nağılında faytona çevrilən, müxtəlif ölkələrdə cadugərlər bayramının simvolu olan, yarımkürə şəkilli və narıncı rəngli balqabaqdan.

Balqabaq qədim dövrlərdən bəri müalicəvi əhəmiyyətə malikdir: bədəndən lazımsız mayeni çıxarır, sinir sistemini stimullaşdırır, mədə xorası, qastrit və yoğun bağırsağın iltihabını çəkir və s. Balqabağın tumları qurda qarşı əla vasitə, artıq çəkidən qurtulmaq istəyənlərə fayda və dəri üçün bərpaedici xüsusiyyətə malikdir. 

İnsan orqanizmi üçün çox xeyirli olan balqabaq bir çox xalqların mətbəxinə daxil olub. Azərbaycanda da iqlim şəraitinə uyğunlaşan və sevilərək həm çiy, həm bişmiş yeyilən, eyni zamanda şirəsi içilən bir nemətdir.

Balqabaq qutabdan şirniyyata qədər bir çox yeməklərdə istifadə olunur. Bu məhsulu plova qataraq da bişirmək olur. Lakin çoxumuz balqabağı şirniyyat kimi daha çox sevirik. Balqabağı belə bişirdikdə öskürək zamanı yaxşı təsir edir.

Lent.az balqabaq şirniyyatının reseptini təqdim edir.

Balqabaq şirniyyatı bişirmək üçün lazım olan ərzaqlar:

1 kiloqram qabığı soyulmuş balqabaq,

500 qram şəkər tozu,

1 stəkan qoz ləpəsi.

Zövqə və istəyə görə qaymağı və ya krem.

Bir neçə ədəd mixək.

Şirniyyatın hazırlanma qaydası:

Əvvəlcə iki barmaq qalınlığında doğranmış balqabağı yuyuruq. Sonra onu geniş bir qazana düzür və üzərini örtəcək qədər şəkər tökürük. Qazan böyük deyilsə, balqabaq və şəkəri üst-üstə sıralamaqla da düzə bilərik. Sonda üzərinə mixək dənələrini töküb qazanın qapağını örtürük.

Balqabağın sulanıb şəkərin əriməsi üçün onu ən az 4 saat, mümkünsə gecədən səhərə qədər otaq temperaturunda saxlamaq yaxşı olar. Ertəsi gün balqabağı zəif odda təxminən 50-55 dəqiqə bişirmək lazımdır.  

 Bişən balqabaq soyuduqdan sonra nimçələrə düzürük. Əgər qaymağı seviriksə, üzərinə bir az qaymaq (ya krem) töküb qoz ləpəsi səpirik. Beləliklə, balqabaq şirniyyatı tam hazırdır və süfrəyə gətirə bilərik.

Nuş olsun!

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 4285

Oxşar yazılar

Hər gün balıq yemək olarm? - həkimlərdən CAVAB

Hər gün balıq yemək olarm? - həkimlərdən CAVAB

17 may 2025 , 15:58
Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi -  RESEPT

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi - RESEPT

14 may 2025 , 14:52
Ən dadlı balqabaq çörəyinin  sirri: RESEPT

Ən dadlı balqabaq çörəyinin sirri: RESEPT

13 may 2025 , 15:10
Sezar salatının  büdcəyə uyğun RESEPTİ

Sezar salatının büdcəyə uyğun RESEPTİ

12 may 2025 , 13:57
Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

9 may 2025 , 19:45
Çiyələk mürəbbəsini  belə hazırlayın: RESEPT

Çiyələk mürəbbəsini belə hazırlayın: RESEPT

8 may 2025 , 17:00
 Göyərtini   yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

8 may 2025 , 12:07
Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır -  RESEPT

Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır - RESEPT

7 may 2025 , 17:42