Everestdə su cəmi 68 dərəcədə qaynayır.
Everestin zirvəsində, dəniz səviyyəsindən 8849 metr yüksəklikdə, aşağı atmosfer təzyiqinin yaratdığı ekstremal şərait səbəbindən yumurta qaynatmaq əsl problemə çevrilir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən xəbərinə görə, alimlər izah edirlər ki, bu hündürlükdə təzyiq azaldığından su yalnız 68°C-də qaynayır.
Yumurta bişirilərkən yumurtanın ağı və sarısının müxtəlif temperaturlarda laxtalandığını qeyd etmək lazımdır. Əsasən ovalbumindən ibarət olan ağlar düzgün laxtalanma üçün təxminən 80°C, sarısı isə ən azı 70°C temperatur tələb edir. Everestin zirvəsində suyun aşağı qaynama nöqtəsinə görə belə temperaturlara çatmaq demək olar ki, mümkün deyil.
Suyun qaynama nöqtəsini artırmaq üçün təzyiq ocağından istifadə etmək nəzəri cəhətdən mümkün olsa da, Everest dağının üstündə bir yumurta bişirmək üçün ocağın içindəki təzyiqin artması sayəsində praktikada bu son dərəcə çətin bir iş olduğunu sübut edir.
Beləliklə, təzyiq ocağından istifadənin texniki imkanlarına baxmayaraq, Everestdə yumurta qaynatmaq suyun aşağı qaynama nöqtəsi və yumurta bişirmək üçün lazım olan temperatura nail olmaqda çətinliklər səbəbindən qeyri-mümkün olaraq qalır.