Hər il Aşura günündə ölkənin müxtəlif bölgələrində “aşura” və ya “hədik” adlı yemək bişirilərək paylanılır. Məhərrəmlik ayının 1-ci günündə, yəni Aşura günü “hədik” yeməyi hazırlamaq ənənəsi müsəlman ölkələrinin əksəriyyətində var.
Məsələn, Türkiyədə bu yemək “aşure” adlanır. Maraqlıdır ki, türklər bu yeməyi Nuh peyğəmbərin adı ilə bağlayırlar. Buna görə də yeməyin bişirilib paylanılmasını matəm ayini kimi deyil, bayram kimi keçirirlər.
Misirdə isə “aşura” bu gün münasibətlə hazırlanan şirin yeməkdir. Yeməyin tərkibində əsasən buğda olur. Adəti üzrə burada da yemək qohum-qonşu arasında paylanılır. Misirlilərin inancına görə, Aşura Musanın xilas olduğu gündür. Həmçinin bəzilərinin inanclarına görə isə bu gün həm də Adəmlə Həvvanın Yerdə ilk dəfə görüşdüyü gündür.
Məlumata görə, Liviyada da Aşura yeməyi bişirilir və paylanılır. Onun tərkibində isə əsasən humus və lobya olur.
Azərbaycanda isə bu yemək Aşura gününə ehtiram əlaməti olaraq hazırlanır və ənənəvi olaraq qohum-qonşuya paylanılır. İmkanı olanlar yeməyi böyük qazanda bişirir, yoldan keçənlərə də təklif edir. Yeməyin tərkibinə buğda, noxud, paxla, quru üzüm, ərik, badam və qoz kimi təxminən 10 paxlalı, meyvə və sərt qabıqlı təamlar qatılır. Hətta bəzi bölgələrdə yeməyin tərkibinə xaşxaş, küncüt, nar, quru alma və portağal da əlavə edilir.
Azərbaycanda isə xalq adətinə görə, İmam Hüseyn (ə) ehsanı adı ilə “hədik” adlı paxlalı bitkilərin məhsullarından ibarət yemək hazırlanır və qohum-qonşuya hədiyyə olunur.
Lent.az bu yeməyin hazırlanma qaydasını təqdim edir:
1 stəkan buğda
Yarım stəkan noxud
7-8 quru ərik
6-7 ədəd ərik qurusu
4 ədəd quru əncir
Yarım stəkan kişmiş
Zövqə görə bal
6-7 ədəd mixək
1 stəkan süd
1 qırmızı alma
Hədiyi bəzəmək üçün nar, qoz, fındıq, badam və darçından istifadə edə bilərsiniz.