Ərzaq alarkən həmişə onun layiqli keyfiyyətə malik olduğuna ümid edirik. Ancaq bəzi istehsalçılar pula qənaət etməyi üstün tuturlar. Nəticədə, planlaşdırdığımızdan tamamilə fərqli bir şeylə qarşılaşırıq. Məlumdur ki, bal çox asan saxtalaşdırılır. Nəticədə yüksək keyfiyyətə malik faydalı məhsul əvəzinə saxta istifadə edirik. Xama, əlbəttə ki, saxta deyil. Bununla belə, aşağı keyfiyyətli fermentləşdirilmiş süd məhsullarında olmamalı olan əlavələr qatıla bilər.
Yoddan istifadə edərək xama və balın keyfiyyətini necə yoxlamaq olar?
Lent.az bu addımı sizlə bölüşür.
Xama üçün
Qaba bir az xama tökün. Bir qaşıq kifayət edəcəkdir. Bundan sonra yodu üzərinə damcıldadın. Yalnız bir damla reaksiya əldə etməyə kömək edəcəkdir. Əgər xama rəngini dəyişməyibsə, deməli keyfiyyətli məhsulumuz var. Mavi bir rəng görünürsə, bu xama üçün yaxşı nümunə deyil.
Bal analizi üçün
Balı da eyni şəkildə sınaqdan keçirilə bilər. Kavanozdan kiçik bir qaşıq bal götürün və bir stəkan isti suda seyreltin. Yenidən bir neçə damcı yod əlavə edin. Maye mavi rəngə çevrilirsə, bal aşağı keyfiyyətlidir.