Hər gün badam yemək  olarmı? - Dietoloqdan CAVAB
17 iyun 2025 12:39 (UTC +04:00)

Hər gün badam yemək olarmı? - Dietoloqdan CAVAB

Badam vitaminlər, minerallar, antioksidantlar, lif və faydalı yağlarla zəngin olan çox faydalı bir qida məhsuludur.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, həm dərinin, həm də sümüklərin sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir.

Badam əslində biz adətən “qoz” adlandırsaq da, badam ağacının meyvəsinin toxumudur. Tərkibində bir çox qida maddələri olan bu məhsulun sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri var.

Xolesterini azaldır

Araşdırmalar göstərir ki, badam yemək "yaxşı" xolesterinin (HDL) səviyyəsini saxlamağa və "pis" xolesterinin (LDL) səviyyəsini azaltmağa kömək edir. LDL xolesterinin yüksək səviyyəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Araşdırma müəllifləri gündə təxminən 45 qram badam yeməyi tövsiyə edirlər.

Xərçəng riskini azaldır

Alimlər hesab edirlər ki, badamın tərkibində olan fitokimyəvi maddələr onun iltihab əleyhinə və antioksidant təsirini təmin edir, bu da bəzi xərçəng növlərindən qorunmağa kömək edə bilər.

Bir araşdırma göstərib ki, çoxlu badam, qoz və yer fındığı yeyən insanların süd vəzisinin xərçənginə tutulma riski 3 dəfə az olub.

Başqa bir araşdırmada isə gündə 28 qram qoz-fındıq yeməyin xərçəngdən ölüm riskini 21 faiz azaltdığı qeyd olunub.

Ürək xəstəlikləri riskini azaldır

Bir sıra tədqiqatlar badam və digər qoz-fındıqların damar funksiyasını yaxşılaşdırdığını və bunun nəticəsində ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını göstərir. Mütəxəssislər həftədə 4 porsiya duzsuz, yağsız badam və digər qoz-fındıq məhsullarının qəbul edilməsini tövsiyə edirlər.

Qanda şəkərin səviyyəsinə təsir edir

Badam karbohidrat baxımından az, zülal baxımından isə zəngindir. Bu səbəbdən şəkərli diabeti olan insanlar üçün yaxşı seçim hesab olunur.

Araşdırmalar göstərir ki, badamın yüksək maqnezium tərkibi qanda şəkərin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.

Bir araşdırmada, şəkərli diabet riski olan böyüklər gündə 56 qram badam yedikdə, 12 həftədən sonra onların HbA1c (şəkərin uzunmüddətli göstəricisi) səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə azalıb.

Çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir

Badam bədən kütləsi indeksini (BMI) və bel çevrəsini azalda bilir. Araşdırmalarda göstərilib ki, badam aclıq hissini tənzimləyərək artıq yeməyin qarşısını alır. Bu xüsusiyyət arıqlamaq istəyənlər üçün xüsusilə vacibdir.

Sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır

Badam kalsiumla zəngindir. Kalsium sümüklərin və dişlərin möhkəmliyi üçün vacibdir. Kalsium çatışmazlığı sümük möhkəmliyini azaldır və osteoporoza səbəb ola bilər.

Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır

Badam antioksidantlar, yağ turşuları və E vitamini ilə zəngindir - bunlar dərinin sağlamlığı üçün vacibdir. Postmenopauza dövründə olan qadınlar üzərində aparılan araşdırmada 16 həftə ərzində badam yeyən qadınların dərisində daha az qırış və daha yaxşı dəri tonu müşahidə olunub.

E vitamini mənbəyidir

Badamın 28 qramlıq porsiyasında təxminən 7,26 milliqram E vitamini var. Araşdırmalar göstərir ki, E vitamini ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, yaddaş zəifləməsi və yaşla bağlı göz xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rol oynaya bilər.

Antioksidant mənbəyidir

Badam hüceyrə zədələnmələrinin qarşısını almağa kömək edən antioksidantlarla zəngindir. Bu zədələr bir çox xəstəliklərə və vaxtından əvvəl qocalmaya səbəb olur. Ən çox antioksidantlar badamın qabığında yerləşir.

Badamın qida dəyəri (28 qram üçün):

Kalori: 164 kkal

Zülal: 6 qram

Lif: 3,54 qram

Kalsium: 76,3 milliqram

Maqnezium: 76,5 milliqram

E vitamini: 7,26 milliqram

Dəmir: 1,05 milliqram

Kalium: 208 milliqram

Sink: 0,885 milliqram

Mis: 0,292 milliqram

Manqan: 0,618 milliqram

Xolin: 14,8 mq

Selenium: 1,16 mkg

Folat: 12,5 mkg

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 534

Oxşar yazılar