Düzgün seçilmiş səhər yeməyi yalnız gün boyu enerji mənbəyi deyil, həm də onkoloji xəstəliklərin profilaktikasında mühüm rol oynaya bilər. Xərçəng riskini azaldan qidalar açıqlanıb.
Bu barədə Lent.az məlumat verir.
Onkoloq səhər yeməyində nə yeyir?
Onkoloq və hematoloq Tinqtinq Tan səhər yeməyinə tam taxıllar, meyvələr və qoz-fındıqla başlamağı tövsiyə edir. Bu məhsullar müxtəlif növ xərçəng xəstəliklərinin yayılma ehtimalını azalda bilər. Məsələn, həkimin özünün səhər yeməyi yulaf əzməsi, qaragilə (çiyələk) və pikan qozudur.
Genetika, yaş və ailə tarixi xərçəng riskinə ciddi təsir göstərsə də, həyat tərzi – o cümlədən qida seçimi də mühüm rol oynayır. Pəhriz xərçəngin qarşısını almaqda əsas faktorlardan biridir və bu, genetikadan fərqli olaraq, bizim nəzarət edə biləcəyimiz bir sahədir. Pəhrizlə xərçəng arasında əlaqə bir qədər mürəkkəbdir, lakin alimlər bəzi maddələrlə zəif qidalanmanın xərçəng riskini artırdığını müəyyən ediblər. Sağlam qidalanma ilə yanaşı, bədənin çəkisini normada saxlamaq və fiziki aktiv olmaq da vacibdir.
Tam taxıllı məhsullar
Yulaf kimi tam taxıllar xərçənglə mübarizə aparan qidalar sayılır, çünki onların tərkibində fitoestrogenlər, antioksidantlar və lif mövcuddur – bunlar isə xərçəng riskini azalda bilər. Yulafın tərkibində olan lif xüsusilə yoğun bağırsağın sağlamlığı üçün faydalıdır. Tədqiqatlar daha çox lif qəbulunun yoğun bağırsaq xərçəngi riskini azaltdığını göstərir. Cəmi yarım stəkan tam taxıllı yulaf təqribən 5 qram lif ehtiva edir ki, bu da gündəlik ehtiyacın təxminən 21%-ni təşkil edir.
Giləmeyvələr
Tərəvəzlər, meyvələr, paxlalılar və qoz-fındıqda olan fitokimyəvi maddələr xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngidə bilər. Qaragilənin tərkibində "antosiyanin" adlı güclü fitokimyəvi maddə var – bu, meyvəyə tünd mavi rəng verir və iltihabı və sərbəst radikalları azalda bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, giləmeyvə istifadəsi xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Qoz-fındıq
Pikan və badam kimi qoz-fındıqlar bu tez və asan səhər yeməyini tamamlayır – sağlam yağlar, lif və bitki mənşəli proteinlə zəngindir. Onların tərkibində bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıran polifenollar adlı təbii maddələr var. Həmçinin, qoz-fındıqlar iltihab əleyhinə təsirə malikdir. Bundan əlavə, tərkibində hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alan E vitamini kimi antioksidant birləşmələr də mövcuddur.
Xərçəng riskini azaltmaq üçün digər səhər yeməyi seçimləri:
İltihabı azaltmaq, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmaq və ümumi sağlamlığı dəstəkləmək üçün digər səhər yeməyi fikirləri:
Kinoa və çia toxumu ilə yulaf qarışığı – Çia toxumu əlavə protein, lif və omega-3 kimi antioksidantlarla zəngindir. Bir porsiyada 6 qram protein və 6 qram lif var. Daha çox protein üçün Yunan yoqurtu əlavə etməyi düşünün.
Matcha və giləmeyvəli yulaf – Bu resept tam taxıllı yulaf, antioksidantlarla zəngin giləmeyvələr və matcha ilə hazırlanır. Üstəlik, çox doyumludur – hər porsiyada 27 qram protein və 11 qram lif var.