Dünyanın ən bahalı  qəhvəsi: Kiloqramı 10 min dollara satıldı
22 avqust 2024 13:42 (UTC +04:00)

Dünyanın ən bahalı qəhvəsi: Kiloqramı 10 min dollara satıldı

Hər il kofe içkiləri üçün yeni reseptlər peyda olur və qəhvə həvəskarları bir fincan qəhvə dadmaq üçün yüksək məbləğlər xərcləyirlər. Bununla belə, hətta ən ehtiraslı qəhvə həvəskarlarının belə bunun üçün 10.000 dollar ödəməyə hazır olma ehtimalı azdır. Lakin yerli istehsalçı Lamastus Family Estate tərəfindən istehsal olunan elit "Elida Geisha Natural Torre" qəhvə paketinin satıldığı "Panama" auksionunda baş verənlər tam olaraq bunu deyir.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, auksionda qəhvənin bir kilosu 10.013 dollara satılıb.

Alıcı Yaponiyanın "Saza Coffee" qəhvə şirkəti olub. "Lamastus Family Estate" qəhvə üçün yarışan bütün hərrac iştirakçılarına təşəkkür edib. Şirkət sosial şəbəkələrdə yazıb: “Biz yüz il və dörd nəsildir ki, məhsulumuzun keyfiyyəti üzərində işləyirik və fəxr edirik ki, qəhvəmiz yetişdiyi yerdən hətta 13 min kilometr məsafədə də təqdir olunur.

Bununla belə, Food&Wine-ın qeyd etdiyi kimi, qəhvə biliciləri üçün bu sövdələşmədə təəccüblü heç nə yoxdur. Panama qəhvə mütəxəssisi və Café Don Benjie-nin keyfiyyətə nəzarət şöbəsinin rəhbəri Manuel Barsayo izah edir ki, Panama qəhvə istehsalçıları həmişə kəmiyyətdən çox keyfiyyətə diqqət yetiriblər. Panama ildə cəmi 50,000 60 kiloqramlıq qəhvə dənələri ixrac edir - Braziliya isə müqayisə üçün bu çantaların 59 milyondan çoxunu satır.

Panamalı fermerlər tez-tez Geyşa qəhvəsi yetişdirirlər, baxmayaraq ki, bu, temperaturun dəyişməsinə həssas reaksiya verən və digər növlərə nisbətən daha az meyvə verən daha tələbkar bir bitkidir. Onun taxılları, Manuelin izah etdiyi kimi, limon otu və meyvə notları ilə parlaq çiçək ətri ilə müəyyən edilə bilər - belə bir buket kütləvi istehsal növlərində tapılmır. Bu qəhvə bəzən hətta bir fincan güclü çaya bənzəyir. Geyşa Asiya bazarında ən böyük tələbatdır: Çin, Yaponiya və Cənubi Koreya, xüsusən də gənc istehlakçılar arasında.

"Geisha" Panamada təkcə qəhvə sənayesini deyil, həm də turizmi stimullaşdırır. Ziyarətçilərə plantasiyalara turlar təklif olunur, burada onlar qəhvənin necə keyfiyyətli yetişdirildiyini və yerli fermerlərin onun istehsalı üçün nə qədər səy göstərdiyini görə bilərlər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 486
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar