Gəncliyi, enerjini və sağlamlığı qorumaq üçün əsl xəzinə düşündüyümüzdən daha yaxın və əlçatan ola bilər.
Lent.az bu qidanı təqdim edir:
Niyə ağ göbələklər gənclik eliksiri hesab olunur?
Alimlər adi ağ göbələklərin (borovik) əsl “gənclik məhsulu” olduğunu aşkar ediblər və bu məhsul tamamilə hər kəs üçün əlçatandır. Ağ göbələklərin unikal yaşlanma əleyhinə xüsusiyyətlərinin sirri onların tərkibində yüksək konsentrasiyada olan güclü antioksidantlarla – ergotionein və qlutatyon ilə əlaqədardır.
Güclü antioksidantlar
Ergotionein və qlutatyon – orqanizmdə hüceyrələri sərbəst radikalların zədələməsindən qorumaqda əsas rol oynayan iki əsas antioksidantdır. Sərbəst radikallar - hüceyrələri məhv edən, qocalma prosesini sürətləndirən və xroniki xəstəliklərin inkişafına səbəb olan qeyri-sabit molekullardır.
Araşdırmalar göstərib ki, ağ göbələklər bu antioksidantların rekord miqdarda tərkibə malikdir və bu baxımdan bir çox tanınmış “superfood”ları da üstələyir. Bu da onları hüceyrə səviyyəsində qocalmanın əsas səbəblərindən biri olan oksidativ stresslə mübarizədə son dərəcə təsirli edir.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər
Xroniki iltihab - qocalmanı sürətləndirən və ürək xəstəlikləri, artrit və neyrodegenerativ pozuntular kimi yaşla bağlı xəstəliklərin inkişafına təkan verən başqa bir amildir.
Ağ göbələklərin tərkibindəki aktiv birləşmələr güclü iltihab əleyhinə təsirə malikdir və orqanizmdə iltihabi proseslərin azalmasına, onların mənfi təsirinin zəifləməsinə kömək edir.
Koqnitiv funksiyaların dəstəklənməsi
Ağ göbələklərdə olan ergotionein maddəsi beyin qorunması sahəsində də fəal şəkildə öyrənilir. O, neyronların sağlamlığını və yaşla bağlı olaraq koqnitiv funksiyaları dəstəkləyərək, Alzheimer və Parkinson xəstəlikləri riskinin azalmasına kömək edə bilər.
İmmunitet və ümumi sağlamlığın gücləndirilməsi
Ağ göbələklər B qrupu vitaminləri, selen, mis və digər minerallarla zəngindir. Bu maddələr immun sisteminin sağlamlığını, enerji mübadiləsini və ümumi rifahı dəstəkləyir. Güclü immunitet – sağlam qocalmanın əsas şərtidir, çünki orqanizmə infeksiya və xəstəliklərlə daha effektiv mübarizə aparmağa imkan verir.
Məhsul tamamilə əlçatandır
Egzotik və bahalı "superfood"lardan fərqli olaraq, ağ göbələklər olduqca əlçatandır. Onları mövsüm zamanı təzə halda, eləcə də ilboyu qurudulmuş və ya dondurulmuş formada supermarketlərdə və bazarlarda tapmaq mümkündür. Qurudulmuş göbələklər bütün faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, bəzən isə dadı daha konsentrat olur.
Ağ göbələklər kulinariyada çox yönlü istifadə olunur: onları şorbaya, qayğanağa, souslara, pastaya, risottoya, zapekankaya əlavə etmək mümkündür. Sadəcə soğan və sarımsaqla birlikdə qızartmaqla da sürətli və qidalı bir qarnir hazırlamaq olar.