Südün çürüməsinin qarşısını  alır - Bir qaşıq yetərlidir
18 mart 2025 16:35 (UTC +04:00)

Südün çürüməsinin qarşısını alır - Bir qaşıq yetərlidir

Südün bişirilməsi zamanı çürüməsi, adətən, temperatur qeyri-sabitliyi, südün keyfiyyəti və ya bəzi xarici amillərlə bağlı ola bilər. Südün çürüməsinin qarşısını almaq üçün təbii üsullardan istifadə edərək bu problemi həll etmək mümkündür.

Lent.az südü bişirərkən onun çürüməməsi üçün tətbiq edə biləcəyiniz bəzi təbii üsulları təqdim edir:

Südü orta istilikdə saxlayın

Südü yüksək temperaturda bişirmək onun tərkibindəki zülalların çökməsinə və çürüməsinə səbəb ola bilər. Buna görə südü tədricən qızdırmaq lazımdır. Orta istilikdə, yavaş-yavaş qızdıraraq qaynadın. Südü daim qarışdıraraq istiliyin bərabər paylanmasını təmin edin və qəfil qızdırılmadan çəkinin.

Bir neçə damcı limon suyu əlavə edin

Limon suyu, südün turşuluğunu bir qədər artıraraq onun çürüməsinin qarşısını ala bilər. Bir litr südə bir neçə damcı təzə limon suyu əlavə etmək, südün daha sabit qaynamasına kömək edə bilər. Limon suyu südün pH balansını bir qədər azaldaraq zülalların sabit bir quruluş almasını təmin edir.

Bir qaşıq qatıq və ya sirkə də kömək edə bilər

Qatıq və ya sirkə, südün pH dəyərini tənzimləyərək çürümənin qarşısını ala bilər. Ancaq bu üsuldan istifadə edərkən diqqətli olmaq lazımdır. Bir litr südə yalnız bir xörək qaşığı qatıq və ya sirkə əlavə etmək kifayətdir. Südün pH dəyərinin sabit qalması onun qaynadıqda çürüməməsinə kömək edir.

Südü yaxşıca qarışdırın

Süd qaynamağa başladıqda onun səthində əmələ gələn qabarcıqlar və buxar səbəbindən temperatur fərqləri yaranır ki, bu da çürüməyə səbəb ola bilər. Südü qaynatmadan əvvəl və qaynama zamanı daim qarışdırmaq, bu fərqləri aradan qaldıraraq südün daha tarazlı qaynamasına şərait yaradar.

Südə duz əlavə edin

Südün çürüməsinin qarşısını alan başqa bir təsirli üsul isə təbii duz əlavə etməkdir. Duz, süd zülallarının bağlanma strukturunu dəyişərək onların daha stabil vəziyyətdə qalmasına kömək edir. Ancaq duz miqdarını düzgün tənzimləmək vacibdir – bir litr südə bir çay qaşığı duz kifayətdir.

Südün keyfiyyəti onun qaynama zamanı çürüyüb-çürüməməsinə təsir edən əsas amillərdən biridir. Təzə və keyfiyyətli süd istifadə etmək, onun daha yaxşı qaynamasını təmin edəcək. Uyğun saxlanma şəraitində qorunan südün qaynadıqda çürümə ehtimalı daha azdır.

Karbonat ilə balansı qoruyun

Karbonsoda (karbonat), südün pH dəyərini tənzimləyərək onun çürüməsinin qarşısını alan başqa bir təbii maddədir. Karbonatı südün qaynama prosesinə yaxın bir vaxtda əlavə etmək daha yaxşı nəticə verə bilər. Bir litr südə yarım çay qaşığı karbonat əlavə etmək kifayətdir.

Ani temperatur dəyişikliklərindən qaçmaq üçün südü birbaşa odun üzərinə qoymaq əvəzinə, əvvəlcə onu bir az soyutmaq və ya otaq temperaturuna gətirmək faydalı ola bilər. Həmçinin, südü qaynatmağa başlamazdan əvvəl qazana bir az su əlavə etmək istilik tarazlığını qoruyaraq çürümənin qarşısını ala bilər.

Südü qaynadarkən onun çürüməməsi üçün müxtəlif təbii üsullardan istifadə edə bilərsiniz. Temperaturu düzgün tənzimləmək, südün keyfiyyətinə diqqət yetirmək və bəzi təbii maddələr əlavə etmək onun qaynama zamanı çürüməsinin qarşısını ala bilər.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 490

Oxşar yazılar