Araşdırmalar bizə makaronun həmişə dadlı və sağlam olması üçün mütəxəssislərin nə etməyi tövsiyə etdiyini açıqlayıb.
Lent.az xəbər verir ki, ilk növbədə bu məhsulun qaynadıldığı suyu, həmçinin tərkibindəki duzun miqdarını öyrənmək lazımdır.
Xloraminlə işlənmiş içməli su ilə qarşılıqlı əlaqədə olan süfrə duzu mikrobları məhv etməyə kömək edir. Ancaq xlorlu suyu xörək duzu ilə qarışdırsanız, təhlükəli maddələr əldə edə bilərsiniz.
Bunun insan sağlamlığına təsir edib-etmədiyini öyrənmək üçün Amerika Kimya Assosiasiyasının (ACS) alimləri makaronu duz və xloramin ehtiva edən adi krandan suda qaynadıblar. Testlər apardıqdan sonra onlar altı yodlaşdırılmış trihalometan aşkar ediblər. Bunlar insan orqanizmi üçün təhlükəli olan zəhərli birləşmələrdir.
Alimlər həmçinin makaron məhsullarının bişirmə zamanı əlavə məhsullarla çirklənməsi problemini həll etməyin dörd yolunu təklif ediblər. Onların fikrincə, müəyyən qaydalara əməl etsəniz, riskləri əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilərsiniz:
- Makaronu qapaqsız bişirmək daha yaxşıdır ki, bu proses zamanı yod və xlor birləşmələri sudan buxarlansın;
- Bişmiş makaronu həmişə yaxalamaq tövsiyə olunur;
- bitmiş yeməyə yodlaşdırılmış süfrə duzu əlavə edin;
- Əgər duzlu suda makaron bişirmək istəyirsinizsə, o zaman yodsuz (Himalay, koşer) seçin.
Alimlər əmindirlər ki, bu sadə addımlar makaronu nəinki daha dadlı, həm də sağlam edə bilər.