Qəhvə və uzunömürlülük... Yeni araşdırma və içkinin faydaları haqqında 10 fakt
Lent.az xarici mediaya istinadla sağlamlıq və onun təkmilləşdirilməsi mövzusunda ixtisaslaşmış ekspertlərin əsas tövsiyələri diqqətinizə çatdırır.
Təfərrüatlar
Bu yaxınlarda aparılan böyük bir araşdırma qəhvənin sağlam qocalmanı təşviq edə biləcəyini göstərir. Onun müəllifləri iddia edirlər ki, “kofeinli qəhvə içən qadınlarda yaşlandıqca fiziki problemlər, idrak zəifliyi və xroniki xəstəliklər daha az inkişaf edir”.
İstehlak vaxtı və əlavə maddələr
Başqa bir araşdırma isə qəhvənin faydalarını inkar etməməklə yanaşı, səhərlər qəhvə içənlərin günün gec saatlarında içənlərə nisbətən daha uzun yaşadığını göstərir. Amma içkinin keyfiyyəti də vacibdir: bu uzunömürlülük faydaları yalnız tərkibində çoxlu şəkər və ya doymuş yağ olmayan qəhvəyə aiddir.
Bu o deməkdir ki, şirin mokko chas və frapuçino həvəskarları əlavə araşdırmalar üçün gözləməli olacaqlar. Bununla belə, ümumilikdə, elm adamları dünyanın ən məşhur içkisinin tərəfdarlarına dəstək verirlər.
Qəhvənin faydalı xüsusiyyətləri haqqında 10 maraqlı fakt
Antioksidanlarla zəngindir: Bir fincan qəhvədə 200 ilə 550 milliqram arasında antioksidan var, miqdar qovurmadan asılıdır (yüngül qovurulanlarda daha çox olur).
İsti və soyuq: İsti qəhvə daha çox antioksidana, soyuq qəhvə isə daha çox kofeinə malikdir. Soyuq qəhvə də daha az turşuluğa malikdir, bu da onu reflü olan insanlar üçün daha yaxşı seçim edir.
İdeal seçim: İsti qara qəhvənin tərkibində demək olar ki, heç bir kalori, karbohidrat, yağ və natrium yoxdur. Bununla belə, o, faydalı mikroelementlərlə, o cümlədən kalium, maqnezium və niasinlə zəngindir.
Əlavələrin təhlükəsi: Qəhvəyə əlavə edilən şəkər və yağ onu ürək üçün potensial olaraq təhlükəli edir.
Pestisidlər: Qəhvə yetişdirildikdə tez-tez püskürür, ona görə də onun tərkibində pestisidlər ola bilər. Orqanik qəhvə istehlak etmək tövsiyə olunur.
Zerdeçal ilə: İsti qara qəhvə ən faydalıdır. Ona zerdeçal əlavə etmək diabet və xərçəngə müsbət təsir göstərə bilər.
Yumurtalı qəhvə: Populyarlığına baxmayaraq, yumurtalı qəhvə əlavə şəkər ehtiva edə bilər və salmonella ilə çirklənmə riski daşıyır.
Göbələk qəhvəsi: Bu növ qəhvə həqiqətən sağlamdır, çünki onun tərkibinə göbələk ekstraktları (çaqa, kordiseps və ya reişi) əlavə olunur. Tərkibində daha az kofein var, lakin antioksidantların miqdarı ikiqatdır.
Nootropik qəhvə: bədən stimulyatorlara yaxşı dözürsə (nootropiklər yaddaş, yaradıcılıq, diqqəti stimullaşdırır) faydalı ola bilər. Kafein özü təbii bir nootrop olduğunu xatırlamağa dəyər.
Vitaminli qəhvə: Bu daha çox marketinq hiyləsidir. Qəhvənin sidikqovucu xüsusiyyətlərinə görə, ona əlavə edilən vitaminlərin sadəcə sorulmağa vaxtı yoxdur.