Dondurucu kameralar məhsulları soyuducudan daha uzun müddət təzə saxlamağa kömək edir. Lakin burada vacib bir məqam var - hər məhsulun özünəməxsus saxlanma müddəti var.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu müddətə əməl edilmədikdə, məhsul həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirə bilər.
Ət nə qədər müddətə qədər dondurucuda qala bilər?
Bu, ətin növündən asılıdır
Donuz əti - 1 ilə qədər saxlanıla bilər
Mal əti, hinduşka və toyuq əti - təxminən 9 ay
Ət farşı - ən yaxşı halda 4 ay ərzində istifadə olunmalıdır
Əgər ət artıq termiki emaldan keçibsə (bişmişsə), saxlama müddəti daha da azalır. Hazır ət məhsullarını maksimum 3 ay saxlamaq tövsiyə olunur.
Əti dondurucuda uzun müddət saxlasaq nə baş verər?
Keyfiyyətin pisləşməsi - uzun müddət dondurucuda qalarsa, ət "donmaqdan" bərk və quru hala gəlir, çünki tərkibindəki nəmlik buxarlanır.
Rəngin dəyişməsi - ət oksidləşdiyinə görə rəngi daha tünd və ya boz çalara çevrilə bilər.
Qoxunun hopması - ət digər məhsulların qoxusunu hopdura bilər və bu, onun dadına da təsir edər.
Digər məhsullar dondurucuda nə qədər saxlanıla bilər?
Meyvələr (sitruslardan başqa) - 1 il
Tərəvəzlər - 1 ilə qədər
Süd - 6 ayadək
Kərə yağı - 9 ay
Sitrus meyvələri - 3 ay
Az yağlı balıq - 6 ayadək
Yağlı balıq - 3 ayadək
Dondurma - 2 ay
Konservləşdirilmiş dəniz məhsulları - 2 ay
Kəsmik (qatıq əsaslı) - 1 aya qədər
Nəticə
Məhsulların dondurucuda saxlanma müddətinə əməl etmək onların həm keyfiyyətini, həm də təhlükəsizliyini qorumaq üçün vacibdir. Çox uzun müddət saxlanılan məhsulların dadı və faydası azalır, bəzən isə istifadə üçün yararsız hala gəlir.