Az adamın bildiyi kəsmiyin TƏHLÜKƏSİ
16 iyun 2025 09:22 (UTC +04:00)

Az adamın bildiyi kəsmiyin TƏHLÜKƏSİ

Kəsmik mükəmməl seçim kimi görünsə də, mənfi cəhətləri istisna deyil. 

Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, ekspertlər bir çox insanın bilmədiyi təhlükələr barədə xəbərdarlıq edir.

Kim və nə üçün kəsmik yeməməlidir?

Mayalanmış süd kəsmiyinin təhlükəsi nədir

Bu məhsulun ən böyük problemlərindən biri tərkibində yüksək natrium olmasıdır. Bir paketdə (təxminən 200 qram) 1 qramdan çox duz ola bilər ki, bu da tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 20 faizini təşkil edir.

Bu arada bir çoxumuz səhər yeməyi və nahar zamanı bu normanı aşırıq. Rasionda həddindən artıq duz hipertoniya, böyrək gərginliyi və ya ürək xəstəliyi riskinin artması kimi ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər. 

Bu pendiri mütəmadi olaraq istehlak edən insanlar onun tərkibinə diqqət yetirməli və qida rasionunda digər natrium mənbələrini məhdudlaşdırmalıdırlar.

Klassik formada bu süd məhsulunun tərkibində doymuş yağlar var ki, onların artıqlığı pis LDL xolesterinin səviyyəsini və aterosklerozun inkişaf riskini artırır.

Alternativ olaraq "yüngül" versiyalar var, lakin bu məhsullarda yağ tərkibinin azalması çox vaxt dad və tekstura hesabına baş verir və bəzən qatılaşdırıcıların əlavə edilməsini nəzərdə tutur.

Kəsmikdə nə qədər kalsium var?

Onu da qeyd etmək lazımdır ki, kəsmikdə kalsium o qədər də yüksək deyil. Təbii yoqurtlar, kefirlər və ya yetkin pendirlərlə (məsələn, parmesan və ya feta) müqayisədə bu məhsul geridə qalır.

Güclü sümüklərə və sağlam dişlərə əhəmiyyət verən insanlar üçün bu qiymətli tərkib hissəsinin əsas mənbəyi kimi ən yaxşı seçim olmaya bilər.

"Bu pendir balanslaşdırılmış qidalanmada, heç bir xüsusi məhdudiyyət olmadan, laktoza dözümsüzlüyü, kazeinə allergiyası və ya başqa mənşəli narahatlıq olmadığı zaman istehlak edilə bilər" kliniki dietoloq Milena Nosek izah edir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 584

Oxşar yazılar