Yerkökü suyunun bilmədiyimiz  FAYDALARI
05 sentyabr 2024 13:55 (UTC +04:00)

Yerkökü suyunun bilmədiyimiz FAYDALARI

Hələ 1970-ci illərdə Amerika alimləri kök şirəsinin müntəzəm istehlakının ürək və qan damarlarının sağlamlığına müsbət təsir göstərdiyini göstərən bir sıra tədqiqatlar aparıblar. Bu içki qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir və ürək xəstəliklərindən qoruyur.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, kök şirəsi bütün orqanizmin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir, xərçəng, piylənmə və demensiya riskini azaldır. Həkimlər bu içkini hər kəsə şiddətlə tövsiyə edir, çünki onun sağlamlıq üçün faydaları böyükdür.

Bəs, kök suyunun sağlamlığa faydaları nələrdir?

Kök suyu qiymətli kalium, A, B, K və C vitaminləri mənbəyidir. Onun tərkibində güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malik karotenoidlər, lutein və zeaksantin də var. Bu maddələr xərçəng hüceyrələri ilə aktiv mübarizə aparır, qocalma prosesini ləngidir və ürək-damar sistemini gücləndirir ki, bu da kök suyunu sağlamlığın qorunması üçün əvəzolunmaz edir.

Maddələr mübadiləsinin sürətləndirilməsi. Kök suyu maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edən öd ifrazını stimullaşdırır. Öd kisəsində istehsal olunan öd yağları parçalamağa kömək edir, bu da daha sürətli kilo verməyə kömək edir.

Təkmilləşdirilmiş görmə

Kök şirəsində olan beta-karoten tor qişa hüceyrələrini qoruyur və makula degenerasiyası, katarakta və korluq kimi xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Yerkökü tərkibində olan lutein görmə qabiliyyətinin tamamilə itirilməsinin qarşısını alır.

Dərinin bərpası

Kök suyu səpgi və ya sədəf kimi dəri problemləri olan insanlar üçün tövsiyə olunur. Şirənin tərkibində olan C vitamini və beta-karoten dərinin daha sürətli bərpasına kömək edir və onu səpgilərə və qırışlara daha az həssas edir.

Xərçəngin qarşısının alınması

Elmi araşdırmalara görə, yerkökü şirəsi orqanizmdə xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngidə bilər və bu, xərçəngin müxtəlif formalarının qarşısının alınmasında təsirli olur.

Hamilə qadınlar üçün faydaları

Kök suyu kalsium, fol turşusu, kalium, maqnezium və A vitamini ilə zəngindir ki, bu da doğuşdan sonra orqanizmin sürətli bərpasına kömək edir. Bu makronutrientlər sümükləri və qığırdaqları gücləndirir və fol turşusu dölün normal inkişafını dəstəkləyir. A və C vitaminləri infeksiyalardan qoruyur, ana və uşağın immunitetini gücləndirir. Buna görə də amerikalı həkimlər hamilə qadınlara gündə bir litrə qədər kök suyu içməyi tövsiyə edir.

Təkmilləşdirilmiş beyin funksiyası

Kök şirəsində olan beta-karoten yaddaş itkisi və demansla bağlı yaşa bağlı xəstəliklərin riskini azaldır və idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Kök suyu həmçinin sinir impulslarının keçiriciliyini yaxşılaşdırmaqla yaddaşı gücləndirməyə kömək edir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 921
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar