Yaşlı insanlar üçün faydalı olan qidaların birinci qrupu süd məhsullarıdır. Onların tərkibində sarkopeniyanın qarşısının alınması üçün zəruri olan asanlıqla həzm olunan zülal var - qocalmanın təzahürlərindən biri olan əzələ kütləsinin yaşa bağlı itkisi.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq, dietoloq Oksana Mixaleva bildirib.
“Süd və fermentləşdirilmiş süd məhsullarından olan zülal asanlıqla həzm olunur və yaşlılıqda sağlamlığı qorumaq üçün lazım olan bütün vacib amin turşularını ehtiva edir. Bundan əlavə, süd və süd məhsulları kalsiumun vacib mənbəyidir. Kalsium yaşa bağlı osteoporozun - 50 yaşdan sonra sürətlə inkişaf edən sümük kövrəkliyinin qarşısının alınması üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qidalardan kifayət qədər kalsium almaq üçün gündə üç porsiya süd məhsulları istehlak etmək lazımdır”, - o bildirib.
İkinci qrup məhsullar ət və quş ətidir.
"Burada yaşlılarda qırmızı ətin kəskin şəkildə məhdudlaşdırmağa diqqət yetirmək lazımdır. Ayda bir dəfə istehlak etmələri yetərlidir. Bu, qırmızı ət və ondan hazırlanan məhsulların bağırsaq xərçəngi və damar aterosklerozu riskini artırması ilə bağlıdır. Eyni səbəbdən, ət qastronomiya yeməkləri tamamilə istisna olunur. Dərisi olmayan ağ quş ətinə (toyuq, hinduşka) icazə verilir. Bu, əzələləri, sümükləri və dəri turqorunu qorumaq üçün yaxşı bir protein mənbəyidir ", - həkim izah edib.
Üçüncü qrup balıq və dəniz məhsullarıdır.
“Bir neçə səbəbə görə qocalıqda çox faydalıdırlar. Yenə də bu, asanlıqla həzm olunan zülaldır, onun çatışmazlığı həmişə qocalıqda olur. Bundan əlavə, gənc dərini, sağlam sümükləri və əzələləri dəstəklədiyi üçün damar aterosklerozuna, xərçəngə, diabetə və ümumiyyətlə qocalmaya qarşı ən güclü qoruyucu olan əsas poli doymamış yağ turşuları omeqa-3 ehtiva edir. Eyni zamanda, qırmızı balıqların bahalı növlərini almaq lazım deyil. Siyənək və skumbriya omeqa-3 turşuları ilə ən zəngindir”, - ekspert vurğulayıb.
Tam taxıllı dənli bitkilər də yaşlılar üçün faydalıdır.
“Taxıl qabığında çoxlu miqdarda vitaminlər, ilk növbədə B qrupu, mikroelementlər var və eyni zamanda mühüm lif mənbəyidir. Lif, həzmi təşviq etdiyi, bağırsaq funksiyasını stimullaşdırdığı, xərçəngin qarşısını aldığı, xolesterolu, toksinləri və ağır metalları həzm traktından çıxardığı üçün yaşlı yaşda həyati əhəmiyyət kəsb edir. Emal olunmuş dənli bitkilərin belə faydası yoxdur, yaşlı insanların qida rasionunda bunu nəzərə almaq vacibdir”, - mütəxəssis bildirib.
Nəhayət, beşinci qida qrupu tərəvəz və meyvələrdir.
“Qocalıqda sağlamlıq üçün hər gün ən azı 500 q tərəvəz və meyvə yemək lazımdır. Onlar vitaminlərin (ilk növbədə ən güclü antioksidant - C vitamini), çoxlu miqdarda fitokimyəvi maddələrin, həmçinin lif və bir sıra mikroelementlərin mənbəyidir. Tərəvəz və meyvələr bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir, lif sayəsində həddindən artıq yemək və piylənmənin, şəkər xəstəliyinin qarşısını alır, dəri tonunu, saç və dırnaqların parlaqlığını qoruyur, əsas olan biokimyəvi proseslərin normal gedişi üçün bədəni bioloji aktiv maddələrlə doyurur", - həkim yekunlaşdırırb