Yaşla, təkcə dünyaya baxışınız deyil, bununla yanaşı bir sıra vərdişləriniz, o cümlədən yemək vərdişləriniz də dəyişir. Sağlamlığını düşünən insanlar pəhrizlərini yenidən nəzərdən keçirməlidirlər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər 50 yaşdan yuxarı insanların pəhrizindən xaric etməli olduğu qidaların siyahısını tərtib ediblər.
Birincisi, bu yaşda maddələr mübadiləsi yavaşlayır.
İkincisi, həzm sistemi artıq işlənmiş qidaları, yağlı və ədviyyatlı qidaları, bol şəkər və turşuları, eləcə də digər qidaları həzm etmir.
Bütün bunlar artıq çəki və orqanizmin vaxtından əvvəl qocalması ilə bağlı problemlərə gətirib çıxarır.
Qadağan olunmuş qidalar
1. Tərkibində çox miqdarda şəkər olan hər hansı qida təhlükəli olur. 60 yaşdan sonra gündə 20 qramdan çox şəkər istehlak etmək tövsiyə edilmir.
Normadan artıq olması II tip diabet, piylənmə və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı ilə doludur.
2. Bitki yağı (günəbaxan) zeytun yağı (soyuq preslənmiş) ilə əvəz etmək məsləhətdir.
3. Qırmızı ət (donuz və quzu) əvəzinə toyuq, hinduşka, dovşan və ya mal əti yemək daha yaxşıdır.
4. Ağ undan bişirmək də qadağandır. Qara çörəyə keçmək lazımdır, tərkibində ağ çörəkdən daha çox qida maddəsi var.
5. Nişasta və yüksək glisemik indeksə görə pəhrizdə kartof və düyü az olmalıdır.
O, II tip diabet və piylənmə riskini də artırır.
6. Hipertoniya və yuxusuzluğu müalicə edərkən onlardan qreypfrut və şirə yemək məsləhət görülmür.