Bəzi dondurulmuş tərəvəzlər xolesterolu azaltmağa və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən lif və qida maddələrindən ibarətdir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, mütəxəssislər qida rasionunuza hansı qidaların daxil edilməsi lazım olduğunu açıqlayıblar.
Lobya, ispanaq və brokkoli kimi dondurulmuş tərəvəzlər lif və antioksidantlarla zəngindir və xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Məsələn, 1 stəkan dondurulmuş lobya 8 qram lif ehtiva edir. Həll olunan lif bağırsaqlarda safra bağlayır, bu da qaraciyərin xolesterolu emal etməsinə kömək edir. Bundan əlavə, edamame izoflavonlarla zəngindir ki, bu da xolesterol səviyyəsini azaldır.
Hər fincanda 7 qram lif və 8 qram bitki zülalı olan yaşıl noxud doymuş yağda bişmiş heyvan məhsullarına əla alternativ hesab olunur. Dietoloq və ekspert Patrisia Kolesanın izah etdiyi kimi, bu cür qidaları bitki mənşəli alternativlərlə əvəz etmək “pis” xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
İspanaq həll olunmayan lif, dəmir və kalsiumla zəngindir. Dietoloq Daria Zayats qeyd edib ki, ispanaqda qan damarlarının divarlarında xolesterinin çökməsinin qarşısını alan antioksidant olan lutein var.
Gül kələmi isə başqa bir faydalı tərəvəzdir. Bir stəkanda 3 q lif var. Nutritionist Heydi Makindoo onu şorbalarda krem əvəzi istifadə etməyi məsləhət görür.
Brokoli iltihabı azaldan fitokimyəvi birləşmə sulforafanla zəngindir. 2 qram həll olunan liflə Brüssel kələmi xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıran antioksidanlar ehtiva edir.
Nəhayət, şitake və ya enoki kimi göbələklərin tərkibində xolesterolu bədəndən çıxarmağa kömək edən beta-qlükanlar var. Dietoloq Lauren Manaker onların xolesterol mübadiləsini yaxşılaşdırdığını və ürək sağlamlığını dəstəklədiyini vurğulayıb.