Bu məşhur içki qaraciyəri, böyrəkləri və beyni öldürür.
Qırmızı şərabda bütün orqanlara mənfi təsir göstərə bilən xeyli miqdarda zəhərli maddələr və ağır metallar var.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bir çoxları üçün axşam bir stəkan qırmızı şərab dincəlmək üçün xoş bir vasitədir, lakin ekspertlər xəbərdarlıq edir ki, içkini həddən artıq içməyin gizli sağlamlıq riskləri ola bilər. Qırmızı şərabın tez-tez istehlakının verə biləcəyi zərərlərlə tanış olun.
Qırmızı şərabın potensial zərəri
Unutmayın ki, hər hansı bir spirtli içkinin həddindən artıq istehlakı ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
1. Sümük toxumasının məhv edilməsi. Tədqiqatlar göstərir ki, qırmızı şərabın müntəzəm istehlakı sümük əmələ gəlməsinə cavabdeh olan prosesləri pozur, bu da sınıq və yaralanma riskini artırır.
2. Alkoqol asılılığı. Alkoqolun tez-tez və həddindən artıq istehlakı asılılığa səbəb olur, asılılıq yaradır.
3. Qaraciyər problemləri. Həddindən artıq şərab istehlakı siroz, spirtli hepatit və qaraciyər distrofiyası kimi ciddi qaraciyər xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
4. Xərçəng riski. Qırmızı şərabın həddindən artıq istehlakı xüsusilə bağırsaq və mədə kimi mədə-bağırsaq traktında xərçəngin inkişaf ehtimalını artıra bilər.
5. Psixi sağlamlıq. Qırmızı şərabın tez-tez istifadəsi ruhi sağlamlığı pisləşdirə, narahatlıq və depressiyaya səbəb ola bilər.
6. Çəki artımı və şəkər sıçrayışları. Qırmızı şərab yüksək kalorili məhsuldur: 100 qram üçün təxminən 256 kkal. Bu, çəki artımına, şəkər səviyyəsinin artmasına və II tip diabet riskinə kömək edir.
7.Ürək problemləri. Qırmızı şərabın həddindən artıq istehlakı yüksək təzyiqə və ürək-damar xəstəlikləri riskinə səbəb ola bilər.
8. Miqren. Qırmızı şərab tez-tez baş ağrılarına və beyin qabığında çapıqlara səbəb ola bilər.
9. Böyrək problemləri. 2008-ci ildə Londondakı Kinqston Universitetinin tədqiqatçıları qırmızı şərabda yüksək miqdarda zəhərli metallar aşkar etdilər. İçkinin həddindən artıq istehlakı böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə və pielonefritə səbəb ola bilər.