Şokoladdakı 5 zərərli maddə:  bunlardan biri asılılıq  yaradır
15 aprel 2025 14:50 (UTC +04:00)

Şokoladdakı 5 zərərli maddə: bunlardan biri asılılıq yaradır

Şokolad - milyonların sevimli desertidir, qarşısında dayanmaq çətindir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, şokoladın tərkibindəki bəzi maddələr sağlamlıq üçün zərərli olmaqla yanaşı, həqiqi asılılıq da yarada bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadla bu zərərli komponentlər barədə məlumat verir:

1. Rafinə olunmuş şəkər

Ən açıq-aydın və birinci zərərli maddə rafinə olunmuş şəkərdir. Xüsusilə südlü və ağ şokoladlarda bu əsas tərkib hissədir. Şəkərin çoxlu miqdarda qəbulu bir sıra problemlərlə əlaqələndirilir: artıq çəki, diş çürüməsi, 2-ci tip şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri. Üstəlik, qanda şəkərin səviyyəsinin kəskin dəyişməsi əhval-ruhiyyənin dəyişməsinə və yorğunluğa səbəb ola bilər.

2. Hidrogenləşdirilmiş yağlar (trans yağlar)

Ucuz şokoladların tərkibində tez-tez rast gəlinən digər təhlükəli komponent — hidrogenləşdirilmiş bitki yağları və ya trans yağlardır. Onlar məhsulun daha sərt toxumasını təmin etmək və daha uzun müddət saxlanması üçün əlavə olunur.

Bu yağlar "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır və "yaxşı" xolesterini azaldır ki, bu da ürək xəstəlikləri və insult riskini artırır. Xoşbəxtlikdən, bir çox istehsalçı artıq bu maddələrdən imtina edir, lakin tərkibi diqqətlə oxumaq yenə də vacibdir.

3. Palma yağı

Palma yağı ziddiyyətli bir komponentdir. Bir tərəfdən, o, təbii bitki yağıdır. Digər tərəfdən - onun çox istifadəsi qanda xolesterin səviyyəsinə mənfi təsir edə bilər. Bundan əlavə, palma yağı istehsalı tez-tez meşələrin qırılması və digər ekoloji fəlakətlərlə əlaqələndirilir.

Şokoladda bu yağ otaq temperaturunda əriməməsi və teksturanı yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur.

4. Süni ətirləndiricilər və boyalar

Xüsusilə ucuz şokoladların istehsalında süni dadlandırıcılar (məsələn, vanilin) və rəngləndiricilər istifadə oluna bilər ki, bu da təbii şokoladın dad və görüntüsünü təqlid etmək üçündür.

Bu kimyəvi maddələr allergik reaksiyalar, baş ağrıları və digər xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər. Təbii tərkibli şokoladlara üstünlük vermək məsləhətdir.

5. Şəkər (saxaroza) - Asılılıq yaradan əsas maddə

Ən əsas "günahkar" isə - şəkərdir. Demək olar ki, bütün şokoladlarda bol miqdarda mövcuddur və asılılıq yarada bilən tərkib hissə məhz budur. Şirin yeməklər beyində dopamin ifrazını stimullaşdırır - bu maddə həzz və mükafat hissini yaradır.

Bu mexanizm narkotik maddələrin təsirinə bənzəyir (zəif formada olsa da). Davamlı olaraq çox miqdarda şəkər qəbul edilməsi şirin "doza"ya öyrəşməyə səbəb olur. İnsan ac olmasa belə, şokolad yeməyə qarşı idarəolunmaz istək hiss edir. Şirniyyatdan imtina etdikdə isə əsəbilik və narahatlıq yaranır.

Necə sağlam şokolad seçməli?

Tünd (qara) şokolada üstünlük verin

O, az şəkər və daha çox faydalı kakao ləpələri (antioksidant mənbəyi) ehtiva edir.

Tərkibi diqqətlə oxuyun

İlk yerlərdə kakao ləpələri, kakao yağı və az miqdarda şəkər olmalıdır. Hidrogenləşdirilmiş yağlar, palma yağı, süni maddələr olan məhsullardan uzaq durun.

Porsiyaları nəzarətdə saxlayın

Hətta keyfiyyətli tünd şokoladı belə mülayim miqdarda yemək tövsiyə olunur.

Şəkərin miqdarına diqqət yetirin

Mümkün qədər az şəkərli şokoladları seçin.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 710

Oxşar yazılar