Hansı rəngli qidalar  orqanizm üçün daha faydalıdır?
24 sentyabr 2024 16:31 (UTC +04:00)

Hansı rəngli qidalar orqanizm üçün daha faydalıdır?

Düzgün qidalanma sağlamlığımıza və gözlənilən ömür uzunluğumuza əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə biləcək şüurlu seçimdir. Dietoloq Oleq Şvets bizə hansı rəngli qidaların sağlam olduğunu açıqlayıb.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, narıncı orqanizm üçün ən faydalı rənglərdən biridir. Bu parlaq kölgə iştahı stimullaşdırır, enerji səviyyəsini artırır və hətta maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Bundan əlavə, süfrədə narıncı yeməklərin olması əhvalınıza müsbət təsir göstərə bilər.

Portağal meyvə və tərəvəzlərə dolğun rəng verən və güclü antioksidant kimi xidmət edən karotenoidlərlə zəngindir. Alfa və beta karotin, lutein, likopen və zeaksantin kimi bu maddələr hüceyrələri zədələnmədən qoruyur, həm də bədəndə A vitamininə çevrilir.

Portağal qidaları həmçinin sinir sistemini və əzələ sağlamlığını dəstəkləyən kalium ehtiva edir və qan təzyiqini tənzimləməyə və hipertoniyanın qarşısını almağa kömək edir. Bu qidalarda olan C vitamini immunitet sistemini gücləndirir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.

Portağal C vitamini və kaliumla zəngindir. Orta portağalda təxminən 70 mq C vitamini və 237 mq kalium var ki, bu da immunitet sistemini gücləndirməyə və böyrək daşlarının yaranma riskini azaltmağa kömək edir, həmçinin ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Balqabaq beta-karotinin əsl anbarıdır. Bir stəkan bişmiş balqabağın tərkibində görmə üçün faydalı olan A vitamininin gündəlik dəyərinin 200%-i var. Eyni zamanda, o, aşağı kalorilidir və pəhrizin bir hissəsinə çevrilə bilər.

Yerkökü əla beta-karotin, K və C vitaminləri və sağlam lif mənbəyidir. Bu tərəvəz qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə, xolesterini aşağı salmağa və ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.

Ərik A, E və C vitaminləri, həmçinin kalium və antioksidantlarla zəngindir. Onlar dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, ürək sağlamlığını dəstəkləməyə və diabet riskini azaltmağa kömək edir.

Manqo dəri, görmə və həzm üçün faydalı olan A və C vitaminləri, dəmir və antioksidantlarla zəngindir. Bu meyvə immunitet sistemini dəstəkləmək və anemiya ilə mübarizə aparmaq üçün xüsusilə qiymətlidir.

Şirin kartof beyin, bağırsaq və qan şəkəri səviyyələrinə faydalı təsir göstərən unikal A vitamini mənbəyidir. O, həmçinin reproduktiv sistemi dəstəkləyir və hormonal səviyyələri normallaşdırır.

Bolqar bibəri beta-karoten və C vitamini ilə zəngindir. Onlar yetişdikcə daha şirin olur və orqanizm, xüsusilə də immunitet sistemi üçün faydalı olur.

Xurma A və C vitaminləri, həmçinin manqanla zəngindir. Bu şirin meyvə immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir və sağlam dərini dəstəkləyir.

Naringilər immuniteti dəstəkləyən, xərçəngin qarşısını alan, beyin və ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran vitaminlər və antioksidanları birləşdirir.

Şaftalı təkcə şirin və şirəli meyvə deyil, həm də lif, kalium və A və C vitaminləri mənbəyidir və onları bağırsaq və ürək sağlamlığı üçün faydalı edir.

Narıncı qidaları gündəlik rasionunuza daxil etmək sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq, immunitet sisteminizi dəstəkləmək və bədəninizi vacib qidalarla təmin etmək üçün asan və dadlı bir yoldur.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1293
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar