Bağırsaq üçün faydalı axşam yeməyi təkcə bir “super inqrediyentdən” ibarət deyil. Düzgün məhsulların və vərdişlərin birləşməsi vacibdir. Belə yemək probiotiklər, prebiotik liflər və iltihabəleyhinə qidaları əhatə etməlidir.
Lent.az bu yeməyi təqdim edir:
Bu yanaşmaya əsasən, bağırsaq sağlamlığı üçün ən yaxşı axşam yeməklərindən biri qızardılmış qızılbalıq, hisə verilmiş noxud və göyərtidir.
Probiotiklərlə zəngin məhsullar
Probiotiklər faydalı canlı bakteriyalardır. Onlar bağırsağı sağlam mikroorqanizmlərlə təmin edir və mikrobiomu gücləndirir.
Onları aşağıdakı qidalarda tapmaq mümkündür:
kimçi
kələm turşusu
miso
kefir
bəzi növ kəsmik
Kale kələmi də bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. Yoqurt isə həm probiotiklərlə zəngindir, həm də onu sous və ya marinad əsası kimi yeməyə əlavə etmək olar.
Probiotik liflər
Dietoloq Diana Mesa izah edir:
“Bağırsaqdakı bakteriyalar prebiotik lifləri parçalayaraq yan məhsullar qazlar və qısa zəncirli yağ turşuları yaradır. Bu yağ turşuları yalnız bağırsaq üçün deyil, ümumi sağlamlıq üçün də iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir”.
Probiotik məhsullar:
tam taxıllar
noxud
paxlalılar
artişok
sarımsaq
bal
qulançar
banan
zəncirotu göyərtisi
soğan
İltihabəleyhinə qidalar
Dietoloq Tami Best bunları tövsiyə edir:
yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
yağlı balıq
birinci sıxım zeytun yağı
Həmçinin yeməyi paprika ilə ədvləndirmək olar. Onun tərkibindəki kapsaisin iltihabı azaldır və yoğun bağırsaqda mucin ifrazını stimullaşdıraraq faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
Bitki mənşəli məhsulların üstünlüyü
Tədqiqatlar göstərir ki, Aralıq dənizi pəhrizi ilə qidalananlarda (çoxlu bitki qidaları yeyənlərdə) bağırsaq mikrobiomu daha zəngindir. Əksinə, lifsiz və şəkərli, heyvani məhsullar çox olan Qərb tipli qidalanmada bu müxtəliflik azalır. Alimlər hesab edir ki, bunun səbəbi bitki qidalarında çoxlu miqdarda olan antioksidantlarla bağlı ola bilər.
Stresssiz mühit və şüurlu qidalanma
Vacib məqam yalnız nə yediyiniz deyil, həm də necə yediyinizdir.
Şüurlu yemək vərdişləri sinir sistemini tənzimləməyə və orqanizmin “dincəl və həzm et” rejiminə keçməsinə kömək edir. Hətta stressin azaldılması ilə bağlı aparılan tədqiqatlar göstərib ki, şüurlu qidalanma həzm pozğunluğu olan insanlarda mədə-bağırsaq simptomlarını əhəmiyyətli dərəcədə yüngülləşdirir.