Mütəxəssislər dəfnə yarpağı çayının bilmədiyimiz faydalarını açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu aromatik, acı içki bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
Dəfnə yarpaqları tanenlər, efir yağları, fitonsidlər, üzvi turşular, B6, A, B2, C vitaminləri, fol turşusu, həmçinin manqan, dəmir, kalsium, maqnezium və sink kimi minerallarla zəngindir.
Dəfnə yarpağı həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir, iştahı artırır və bağırsaq qıcıqlanmasını azaldır. Bundan əlavə, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmaq qabiliyyəti ilə tanınır, bu, şəkəri azaltmaq üçün dərman qəbul edən insanlar tərəfindən istifadə edildikdə ehtiyatlı olmağı tələb edir.
Dəfnə yarpağı sidikqovucu xüsusiyyətləri sayəsində böyrək sağlamlığını dəstəkləyir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. O, həmçinin xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və kapilyarları gücləndirməyə kömək edir, antioksidant təsirə malikdir və tərkibindəki efir yağları tənəffüs yolları xəstəliklərindən azad olur və tənəffüs sisteminə müsbət təsir göstərir.
Bununla belə, dəfnə yarpaqlarından allergiyadan əziyyət çəkənlər və ya qan şəkəri dərmanları və ya sakitləşdirici dərmanlar qəbul edənlər ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Böyük miqdarda dəfnə yarpağı yuxululuğa və yavaş nəfəs almağa səbəb ola bilər.
Dəfnə yarpağı çayı resepti
Müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olan dəfnə yarpağı çayını hazırlamağın bir neçə üsulunu təklif edirik. Həkimlər gündə dörd stəkan bu çayla məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.
Dəfnə yarpağı və bal ilə çay
Tərkibi:
1 litr su
1 darçın çubuğu
5 dəfnə yarpağı
1 xörək qaşığı bal
Hazırlanması:
Suyu qaynadın, darçın və dəfnə yarpağı əlavə edin. İstiliyi azaldın və çayı 5 dəqiqə aşağı istilikdə bişirin. 5 dəqiqə gözləyib, sonra süzün.
Nuş olsun!