Dünyada ən çox qeydə alınan üçüncü xərçəng olan kolorektal xərçəng böyük bir sağlamlıq problemidir. Araşdırmalara görə, bütün yeni xərçəng hadisələrinin təxminən 10%-i bu növdəndir. Həkimlər xərçəng riskini azaldan çayı açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, yaşıl çay bədənin qoruyucu funksiyalarını gücləndirir.
Polifenollarla, katexinlərlə, xüsusən də epiqalokateşin-3 qallatla (EGCG) zəngin yaşıl çay tədqiqatçılar üçün maraqlıdır. Amerika alimlərinin məlumatları, o cümlədən 10 kohort tədqiqatı və 15 perspektivli vəziyyətə nəzarət tədqiqatı yaşıl çay istehlakı ilə kolorektal xərçəng riskinin azaldığını göstərir. Bununla belə, bu fayda əsasən Asiya ölkələrində müşahidə edilir. Avropa və ya Amerika tədqiqatlarında statistik əhəmiyyət kəsb etmir. Buna görə də yaşıl çayın kolorektal xərçəng riskinin azaldılmasında rolu daha çox araşdırma tələb edir.
Yaşıl çay və kolon xərçəngi arasında əlaqə ilə bağlı qeyri-müəyyənlik olsa da, yaşıl çayın bir çox digər faydalı təsiri elmi olaraq sübut edilib.