Boğaz ağrısı hər bir insanı həyatında ən azı bir dəfə narahat edib. Buna görə də, İnternetdə ondan necə qurtulacağınıza dair bir çox məsləhət tapa bilərsiniz. Xalq ekspertləri soğan və sarımsaq yeməyi, bal-araq qarışığı içməyi məsləhət görürlər.
Lent.az boğazınız ağrıyanda əslində nə edə bilərsiniz və heç vaxt etməməli olduğunuz şeyləri nəzərinizə çatdırır.
Mif №1: Çoxlu isti içkilər içmək
Moruqlu isti çayın və ya ballı südün boğazı sakitləşdirdiyinə və infeksiyanın yayılmasını yavaşlatdığına inanılır. Əslində, isti maye (60 ° C-dən yuxarı) əlavə olaraq selikli qişaya zərər verir, mikroburns əmələ gətirir, buna görə də ağrı həqiqətən güclənir. Bakterial və ya virus infeksiya halında, bu cür içki boğazda və burub boşluğunda həddindən artıq selik istehsalını təhrik edərək, mikroorqanizmlərin daha da çoxalması üçün ideal şərait yaradır.
Boğaz ağrısı üçün, xüsusən mənşəyi bilinməyən, orta dərəcədə isti içkilər (30-40 ° C) içmək lazımdır. Moruq mürəbbəsi ilə çox sağlam olmayan şirin çayı çobanyastığı, zəncəfil kökü, adaçayı və ya qurudulmuş meyvə kompotunun daha sağlam bitki mənşəli dəmləmələri ilə əvəz etmək olar.
Mif №2: Boğazı Luqol məhlulu ilə yağlayın
Luqol məhlulu elementar (molekulyar) yod ehtiva edən antiseptikdir. Sonuncu mikroorqanizmlərin zülallarını məhv edir, bakteriya və göbələkləri öldürür. Lakin Luqol məhlulu antibiotiklər kimi viruslara təsir etmir. Və yalnız toxumaların səthində işləyir, bakterial infeksiya badamcıqların dərin təbəqələrində lokallaşdırıla bilər. Luqol məhlulu da selikli qişanı qıcıqlandırır və yandırır (klassik kimyəvi yanıq), ağrı, qızartı və hətta eroziyaya səbəb olur.
Eroziya boğazın selikli qişasının səth qatının zədələnməsidir. Bir insanın sağaldıqdan sonra da yemək udması çətindir. Səs dəyişir, boğazda ağ örtük və ya qızartı görünür. Selikli qişa orta hesabla 2 həftə ərzində bərpa olunur.
Evdə Luqol məhlulu yalnız səthi yaraların və ya cızıqların müalicəsi üçün istifadə edilə bilər. Boğaz ağrısını aradan qaldırmaq üçün duz məhlulu və ya çobanyastığı dəmləməsindən istifadə edin – gündə 3-5 dəfə qarqara edin. Spreylər, yerli antiseptiklər, pastillər və xüsusi durulamalar infeksiyanın mənşəyi - bakteriya, virus və ya göbələk nəzərə alınmaqla yalnız bir həkim tərəfindən təyin edilir.
Mif №3: Bal və araq ilə qarışığı hazırlayın
Ərinmiş bal və araq ilə qarışıq kifayət qədər məşhur xalq müalicəsi üsuludur. Axı, bir çox insanlar "balın immunitet sistemini gücləndirdiyinə" və etil spirtinin antiseptik xüsusiyyətlərə malik olduğuna görə "virusları öldürdüyünə" inanır.
Balın tərkibində antiseptik, antibakterial və antioksidant xüsusiyyətlərə malik fermentlər var. Ancaq qızdırıldıqda və etanol ilə birləşdirildikdə, sadəcə şirin bir məhlula çevrilir. İmmunitet sistemini gücləndirə bilməz, çünki immunitet sistemi çox mürəkkəb bir şəkildə birlikdə işləyən çoxsaylı komponentlərdən (hüceyrələr, orqanlar, zülallar) ibarətdir.
Etanol viruslara təsir etmədən selikli qişanı qurudan və qıcıqlandıran aqressiv bir maddədir. Tipik olaraq, araqda etanolun konsentrasiyası təxminən 40 faiz dir. Qapalı virusları (qrip, COVID-19) məhv etmək üçün 60-80 faiz diapazonunda etanol konsentrasiyası tələb olunur.
Bununla belə, vacib bir nüans var: biz yalnız səthlərdə zərflənmiş viruslardan danışırıq. "Dərman" məhlulu hazırlayarkən, az miqdarda araq götürün, ərinmiş yağ və bal ilə qarışdırın. İsti mayelərlə qarışdırıldıqda, etanol sadəcə buxarlanır.
Boğaz ağrınız varsa, onu sakitləşdirmək üçün az miqdarda bal yemək olar. Bu, sağalmanı sürətləndirməyəcək, lakin heç bir zərər verməyəcək.
Mif №4: Xardalla ayaq vannaları edin
Birincisi, xardal ilə isti ayaq vannaları dərinin qıcıqlanmasına və ya yanmasına səbəb olur. İkincisi, qan damarlarını genişləndirir və qan dövranını stimullaşdırır, tərləməni artırır. Bu, orqanizmdə maye itkisinə və xüsusilə selikli qişaların qurumasına, həmçinin ümumi bədən istiliyinin artmasına səbəb olur.
Xəstənin olduğu otağı hər saat havalandırmaq, səhər və axşam yaş təmizlik etmək, nəmləndiricidən istifadə etmək və kifayət qədər su içmək məsləhət görülür.
Mif №5: Soğan və sarımsaq yeyin
Soğan və sarımsaq xalq arasında immunitet sistemini gücləndirən, parazit və virusları məhv edən “təbii antibiotiklər” hesab edilir. Əslində, boğaz ağrısı səbəbindən çiy soğan və sarımsaq yemək tövsiyə edilmir, çünki onlar boğazın selikli qişasını qıcıqlandırır və qıcıqlanmanı artırır.
Niyə? Sarımsağın tərkibində allisin, soğanda isə kükürd tərkibli birləşmələr var ki, onlar iltihablı selikli qişalarla təmasda olduqda yanma və qıcıqlanmaya səbəb olur. Bəzi insanlar əmindirlər ki, yanma hissi soğan və ya sarımsağın mikroorqanizmləri məhv etdiyini göstərir, lakin onlar sadəcə selikli qişanı güclü şəkildə qıcıqlandırırlar.
Beləliklə, əgər boğazınız ağrıyırsa, ilıq (40°C) çaylar, bitki mənşəli dəmləmələr içmək, balı həll etmək, mənzildə havanı nəmləndirmək, ilıq duzlu məhlul ilə qarqara etmək olar. Virus əleyhinə dərmanlar, antibiotiklər, spreylər və digər dərmanlar boğaz ağrısına səbəbləri nəzərə alaraq yalnız bir həkim tərəfindən təyin edilir. Əgər göbələk infeksiyası varsa və virus əleyhinə dərman qəbul edirsinizsə, heç bir təsir olmayacaq və vəziyyət əksinədirsə, eyni şey tətbiq olunur.