Yeni araşdırma göstərir ki, yüksək qlikemik indeksi (GI) olan karbohidratlarla zəngin pəhriz — məsələn, ağ çörək, ağ düyü, şəkərli və emal olunmuş məhsullar — siqaret çəkməyənlərdə belə ağciyər xərçəngi riskini artırır.
Lent.azın əldə etdiyi məlumata görə araşdırma zamanı məlum olub ki, yüksək GI pəhriz qan şəkərini və insulin səviyyəsini sürətlə yüksəldir, bu isə uzun müddətdə metabolik stress, iltihab və hüceyrə artımına səbəb olur. Bu da xərçəngin inkişafı üçün əlverişli mühit yarada bilər.
Maraqlıdır ki, ümumi karbohidrat miqdarı yüksək olsa da, əgər onlar aşağı GI məhsullardan — tam taxıllar, paxlalılar, tərəvəz və meyvələr — ibarət olarsa, ağciyər xərçəngi riski artmır, bəlkə azala da bilər.
Mütəxəssislər tövsiyə edir ki, yüksək GI məhsullardan mümkün qədər uzaq durulmalı, əvəzində qan şəkərini stabilləşdirən və liflə zəngin məhsullar seçilməlidir.
Araşdırma həmçinin göstərir ki, pəhriz və xərçəng riski arasında gizli, lakin önlənə bilən bir əlaqə mövcuddur.