Meyvə şirələrinin sağlamlıq haqqında 5 ƏN MƏŞHUR MİFİ
19 iyun 2024 13:46 (UTC +04:00)

Meyvə şirələrinin sağlamlıq haqqında 5 ƏN MƏŞHUR MİFİ

Mütəxəssislər təzə meyvələrlə bağlı məşhur mifləri sıralayıb və niyə meyvələri şirə şəklində içməkdənsə, birbaşa istehlak etməyin daha yaxşı olduğunu izah ediblər.

Lent.az bu barədə məlumatı təqdim edir:

Mif 1: Şirə meyvədən daha sağlamdır

Şirədən fərqli olaraq, meyvə şirəçəkmə zamanı itirilən lif ehtiva edir. Pəhriz lifi meyvədə qalır. Lif orqanizmin təmizlənməsində və bağırsaq sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

Ona görə də meyvə şirələri ilə birlikdə istehlak etmək tövsiyə olunur. Dişlərinizin və minanın sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcək həddindən artıq şəkərdən qaçınmaq üçün gündə 150 ​​ml-dən çox olmayan meyvə suyu içməlisiniz.

Mif 2: Şirə arıqlamağa kömək edəcək

Beynəlxalq tövsiyələr qida ilə təzə şirənin istehlakını dəstəkləyir, lakin balanssız olduğu üçün arıqlamaq üçün meyvə şirəsindən istifadə etməyi tövsiyə etmir.

Mif 3: Şirə detoksifikasiya üçün lazımdır

Bədənin detoksifikasiyaya ehtiyacı olduğuna dair heç bir sübut yoxdur. Qaraciyər, böyrəklər və kolon toksinləri öz-özünə çıxara bilir. Detoks şirələri maddələr mübadiləsini yavaşlata bilər, çünki tərkibində zülal və ya yağ yoxdur.

Yavaş bir metabolizm normal pəhrizinizə qayıtdıqdan sonra həqiqətən kilo almağa səbəb olur. Şirənin detoksifikasiyası qanda şəkərin səviyyəsi, şiddətli ishal, ürəkbulanma və yorğunluqla bağlı problemlərə də səbəb ola bilər, buna görə də bu üsul həkimlər və dietoloqlar tərəfindən tövsiyə edilmir.

Mif 4: Şirə yerinə smoothies içmək daha yaxşıdır.

Tərkiblərin müxtəlifliyinə görə smoothies yüksək kalorili ola bilər. Smoothielərdə meyvə siropları, şəkər və ya yüksək qlükoza tərkibli süni dadlandırıcılar olan meyvə və süd əlavələrindən qaçınmaq daha yaxşıdır.

Bunun əvəzinə şirəni meyvə parçaları ilə qarışdırmaq məsləhətdir. Bu içkinin tərkibində daha çox faydalı fitonutrientlər və lif var. Pəhriz lifi sizə toxluq hiss etməyə kömək edəcək. Şirələr və smoothies diş çürüməsi riskini azaltmaq üçün yeməklər arasında qəlyanaltı kimi deyil, yeməklərlə birlikdə istehlak edilməlidir.

Mif 5: Şirə təhlükəsizdir

Əgər evdə təzə şirə hazırlayırsınızsa, o zaman hazırlandıqdan dərhal sonra istehlak etmək daha yaxşıdır. Soyuducuda uzun müddət saxlama bakteriyaların artmasına və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1431
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar