Bir çox insan səhər yeməyində yulaf əzməsini üstün tutur. Yulaf lifi, zülal və manqan, fosfor və maqnezium kimi vacib qidaları ehtiva edir. Bundan əlavə, yulaf xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən beta-qlükanla zəngindir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, yulaf əzməsi həm də antioksidantların və kompleks karbohidratların mənbəyidir və onu balanslaşdırılmış pəhrizin qiymətli hissəsinə çevirir.
Bununla belə, müntəzəm olaraq yulaf əzməsi yemək qan şəkərinin səviyyəsinin dəyişməsi, həzm problemləri və allergik reaksiya riski kimi sağlamlıq üçün mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.
Yulaf qanda qlükoza səviyyəsini artıra bilən karbohidratları ehtiva edir, lakin onların yüksək lif tərkibi bu təsiri azaltmağa kömək edir. Ancaq şəkərli diabet və ya insulin müqaviməti olan insanlar istehlak etdikləri yulaf əzməsinin miqdarına diqqət yetirməlidirlər.
Yulaf əzməsi də aveninlər adlanan zülallar səbəbiylə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, xüsusən də qlütenə həssas olan insanlarda.
Yulaf əzməsi yüksək lif tərkibinə görə həzm üçün faydalı olsa da, həddindən artıq istehlakı yüksək həll olunan lif tərkibinə görə narahatlığa səbəb ola bilər. Odur ki, yulaf əzməsini mülayim şəkildə istehlak etmək və su qəbulunu artırmaq tövsiyə olunur.
Bundan əlavə, yulaf bəzi mineralların udulmasını yavaşlatan fitik turşusu ehtiva edir, lakin normada istehlak edildikdə bu, adətən problem yaratmır.