Çapel-Hill şəhərindəki Şimali Karolina Universitetinin alimlərinin rəhbərlik etdiyi beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu diş pastası və digər məhsullarda olan triklosanın bağırsaq iltihabına səbəb ola biləcəyini aşkar ediblər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, triklosan, mədə-bağırsaq traktına daxil olduqda, bağırsaq mikroflorasına elə təsir edir ki, bəzi mikroblar zərərli təsir göstərməyə başlayır, iltihabi proseslərə kömək edir. Bu, bakteriyaların beta-qlükuronidaza kimi fermentlər ifraz etməsi ilə bağlıdır ki, bu da triklosanla qarşılıqlı əlaqədə olduqda bağırsaqlar üçün patogen olur.
Tədqiqatçılar triklosanın iştirak etdiyi metabolik dövrü bloklayan birləşmə hazırlayıblar. Siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərib ki, inhibitor yoğun bağırsağın zədələnməsinin və mədə-bağırsaq traktının iltihabi xəstəliyi olan kolitin inkişafının qarşısını alır. Nəticələr əhali arasında daha çox rast gəlinən bu cür pozuntuların yeni müalicə üsullarını tapmağa kömək edəcək.
Triklosan əvvəllər antibakterial sabunların tərkib hissəsi kimi istifadə olunurdu, lakin 2016-cı ildə FDA davamlı bakteriyaların yaranmasına kömək etdiyinə görə bu birləşmədən artıq dezinfeksiyaedici vasitə kimi istifadə etmədi. Bununla belə, triklosan hələ də kosmetika, geyim və diş pastalarına əlavə edilir. Ancaq, bu maddə mədə-bağırsaq traktında asanlıqla sorulur və alimlər onun orqanizmə potensial təsir mexanizmlərini müəyyənləşdirməyə çalışırlar.