Yumurtanı niyə çox bişirilməməsi lazım olduğunu xatırlamaq vacibdir.
Toyuq yumurtası tez-tez səhər yeməyində yeyilən məşhur və çox yönlü bir məhsuldur. Bununla belə, qeyd etmək lazımdır ki, çox bişmiş yumurta sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, fakt budur ki, yumurtalar uzun müddət qızdırıldıqda, hidrogen sulfid buraxılır - zülallara nüfuz edə bilən zəhərli qaz. Bu qaz, öz növbəsində, çoxlarının gördüyü sarısı üzərində yaşılımtıl bir örtük əmələ gətirir. Yumurtalar nə qədər uzun müddət bişirilirsə, məhsulun içinə bir o qədər çox hidrogen sulfid daxil olur ki, bu da onu sağlamlıq üçün təhlükəli edir. Həddindən artıq qızdırılan yumurtalarda əmələ gələn kükürd birləşmələri zəhərli ola bilər və allergik reaksiyaya səbəb ola bilər.
Yumurtaları təhlükəsiz, dadlı və sağlam etmək üçün onları düzgün bişirmək lazımdır:
yumşaq yumurta - 4 dəqiqə;
möhkəm ağ və yumşaq sarısı olan yumurta - 6 dəqiqə;
möhkəm ağ, lakin bir az yumşaq sarısı olan bir yumurta - 8 dəqiqə;
bərk qaynadılmış yumurta - 9-10 dəqiq